Всеки трети лев от доходите на българина отива за храна, показват данните на Националния статистически институт.
През второто тримесечие на 2012 г. разходите по това перо са се увеличили с 5,4 на сто и възлизат средно на 333 лв. на човек. Това представлява 34,5% от общите харчове на домакинствата у нас.
Като цяло българинът яде все по-малко хляб, пише в. "Преса". Само за 1 година потреблението е намаляло от 26,2 на 24,9 кг. Това е тримесечна дажба на човек от домакинство.Консумацията на месо също пада - от 8 на 7,8 кг.
За сметка на това се увеличава потреблението на кисело мляко - от 7,3 на 8,4 кг, както и на сиренето - от 2,9 на 3,1 кг.
Еднакво е количеството на месните продукти (3,3 кг) и яйцата (37 бр.), които българинът е слагал на масата си за месеците април, май и юни 2011 и 2012 г.
Спад има при консумацията на олио и прясно мляко, съответно от 3,5 на 3,3 литра и от 5,3 на 5 литра.