Преместването на митниците в Русе се отлага

share

Обявеното от вицепремиера Симеон Дянков преместване на митниците през септември в Русе няма да се случи в срок.

Причината е, че сформираната работна група, в която влязоха представители на протестиращи срещу местенето митничари и на Съвета на административна реформа, не се е събирала нито веднъж, научи "Сега". От агенция "Митници" признават, че са в неведение какво се случва.

Според Анна Гочкова от инициативния комитет против реформата преместването на служители няма как стане от началото на следващия месец. "Надявам се да не се стигне до подобно решение, но ако все пак това стане, смятам, че около 80% от служителите в централното управление ще напуснат", заяви тя. Гочкова предложи в работната група да бъдат включени не само представители на държавата, но и на бизнеса и синдикатите. Допълнително ще се избистря и какво ще се случи с хората, които откажат да се преместят - дали те ще бъдат преназначени в друга администрация, или ще се наложи да напуснат.

Вчера стана ясно, че държава ще съкрати 60 души от Централното управление на митниците. Промените са публикувани в проект за промяна в Устройствения правилник на ведомството на Ваньо Танов и тепърва ще се обсъждат. Всички служители обаче ще бъдат преназначени в митниците из страната, а допълнително ще се уточни кой закъде ще замине. Така от 638 души броят на хората в Централното управление ще падне на 578.

Реформата идва на фона на конкурсите, които започнаха, след като стана ясно, че всички митничари без висше образование, които са около 200 души, ще бъдат освободени. Решението бе продиктувано от промяна в критериите за длъжността митнически инспектор, до този момент нямаше подобно изискване.

В изчакване за преместването са и от Агенцията по рибарство, чиито служители също трябва да стегнат куфарите си, но не за Русе, а за Бургас. За тази рокада няма обявен срок, затова и несъгласните чиновници не бързат да напускат. "Все още няма яснота. Сега се готвят финансови разчети, които през септември ще се обсъдят с министър Симеон Дянков и едва тогава ще се премине към реални действия", обясниха лаконично от агенцията.

Въпреки заканите на кабинета към момента единственото сигурно преместване ще засегне чиновниците на икономическото министерство в сектор "Туризъм". Повече от половината от тях все още се чудят дали да се съгласят да работят в Пловдив. Общо 16 от над 30 души са съгласни да заминат. Затова и от министерството изчакват началото на септември, за да обобщят броя на подадените молби за напускане. Реалното преместване ще започне малко по-рано от планираното, за да може служителите да започнат работа от първия понеделник на следващия месец - 3 септември.

Водещи новини

Още новини