По-строги правила за тротинетките в Плевен след трагичния инцидент

  • 02 септември 2024 07:23

  • 330
  • 0
По-строги правила за тротинетките в Плевен след трагичния инцидент
© Novini.bg/ Canva

В Плевен обсъждат нови, по-строги мерки за нарушителите, които управляват тротинетки в забранените зони.

Броят на тротинетките в пешеходните зони в Плевен не намалява въпреки контрола, който се осъществява, отчита пред БНР доц. д-р Иван Малкодански, председател на Общинския съвет в града.

Тротинетките са изключително сериозен проблем навсякъде по света – от една страна са екологични, от друга страна законодателството все още не намира адекватна регулация за тях, смята той.

В Плевен се състоя бдение в памет на 16-годишното момче, което почина след падане с електрическа тротинетка

Отговорността на институциите и родителите е най-обсъжданата тема след трагичния инцидент с 16–годишното момче през изминалата седмица.

В началния етап на разследването за трагичния инцидент от прокуратурата поясниха - установено е, че 16–годишното момче, управлявайки с висока скорост електрическа тротинетка по ул. "Трите бора" се е отклонило вляво и навлязло в другата пътна лента, където е имало изкоп, засипан с инертни материал. Загубило е контрол върху управлението на тротинетката и е паднало на пътното платно. В резултат на удара е получило черепно-мозъчна травма, от която последвала смърт. Случаят разтърси Плевен и засили тревогата от безразборното каране по пешеходните зони.

Общинска наредба в Плевен разписва начина на движение на тротинетките в града. Тя е една от най-рестриктивните у нас, твърди Иван Малкодански. По думите му, се предвиждат глоби от 100 до 500 лева и вече има над 200 съставени акта.

"Основно в пешеходните зони тези тротинетки се управляват от непълнолетни лица. Когато бъде задържано такова дете, викат се неговите родители, защото няма как на такова дете да бъде съставен акт."

Доц. Малкодански изтъква, че въпреки поставените знаци, патрулите на общинския инспекторат съвместно с униформени полицаи и проведена кампания, тротинетките в пешеходните зони не стават по-малко.

На предстоящата сесия наредбата ще бъде променена, като се въведат по-строги наказания, включително и временно отнемане на тротинетката от нарушителя.

По пътната мрежа важи Законът за движение по пътищата, напомня Малкодански.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
330 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини