Водещите новини! Руското посолство с остра реакция. Ген. Попов: Войната в Украйна не е за територии, а за това в какъв свят ще живеем (и още…)

Getty Images/Булфото/bTV/Novini.bg
share

   ***   

   Водещите вечерни новини   
   на 23 февруари   

 

Помощта за Украйна ще продължи, но се действа по-бавно, отколкото е необходимо. Това каза в ефира на Дарик бившият началник на отбраната ген. Константин Попов.

Той изрази притесненията си по ненавременната реакция на Европа в тази сложна политическа обстановка и призова за по-решителни действия на бъдещите европейски лидери.

„Всъщност това не е война за териториите, това е война за света, в който ще живеем след войната“, посочи Попов.

Според него в момента агресорът печели време за водене на своята вътрешна политика в полза на войната.

Ген. Попов: Войната в Украйна не е за територии, а за това в какъв свят ще живеем

***


От посолството са недоволни, че им се задават неприятни въпроси. Наричат го „натиск“ и „намеса във вътрешните работи“. Това е същото посолство, дето затвори църква в София, а посланичката каза на последователите си за коя българска партия да гласуват; също и държи сметка за паметниците – кои ще стоят и кои – не. 

Но въпросът за политическите затворници и потенциално насилствената смърт на Навални е „намеса във вътрешните работи“.

Руското посолство в София с остра реакция: Смъртта на Навални е наш вътрешен въпрос, не се месете

***


Посланикът на Руската федерация в Република България Елеонора Митрофанова бе извикана на среща в Министерството на външните работи по повод смъртта на руския опозиционен лидер Алексей Навални. На срещата се яви Валентин Солодкин, временно управляващ посолството.

МВнР извика на среща Митрофанова за смъртта на Навални, яви се временно управляващият руското посолство

***


Но си го позволяват, защото на тази територия, която за удобство наричаме „държава“, е пълно с плазмодии и политически запъртъци, които просто не стават. За нищо не стават.  

Пълно е и с предатели, агенти и копейки, които ей така си плуват на повърхността и си миришат тихо и кротко. 

Искате Шенген? Искате американските изтребители? А на партньорите ни кой и какво ще им гарантира, че Шенгенското пространство няма да се напълни с агенти на кгб, минали през Росенец – за по-напряко? Или на американците някой да гарантира, че като ни доставят самолетите, пълни със свръх-секретни технологии, няма баш главнокомандващият (ако не той, някой по-надолу по веригата, но не изключвам и той лично) да занесе чертежите на самолетите, с подробно описание и снимки на технологиите в кабинета на Мутрофанката? 

Извикаха поZZланичката във Външно, тя прати някой си заместник, че Външно ѝ е под нивото

***


Габриел посочи, че основание за това може да бъде фактът, че Руският културно-информационен център в София е във функционална връзка с Федералната агенция по въпросите на общността на независимите държави, т. нар. "Россотрудничество", а тя и ръководителят ѝ Евгений Примаков са в списъка на санкционираните от ЕС. Управителят на Центъра е бил началник на отдел в "Россотрудничество".

Мария Габриел: Сметките на Руския културно-информационен център в София могат да бъдат запорирани

***


„Няма никакво съмнение, че зад убийството на бившия руски военен летец Максим Кузминов стои Москва", съобщиха източници от испански служби за сигурност, цитирани от базираната в Нидерландия медия „Москоу таймс".

Испания: Москва стои зад убийството на бившия руски пилот

***


„Виждаме, че има разбирателство между ГЕРБ и ДПС. Дали разбирателството ще стигне до това да отидем на предсрочни избори, не мога да кажа. 

Мога да кажа, че има смисъл това правителство да съществува, само ако изпълнява приоритетите и програмата си. 

Ако ГЕРБ и ДПС преценят, че не искат да изпълняват програмата, нека предизвикат предсрочни избори“.

Премиерът с коментар за ротацията, ще се стигне ли до нови избори и примъква ли Борисов ДПС в управлението

***


Борисов пред хотелиери: Оттегляме подкрепата си за изграждането на перки в Черно море

***


„В предложения меморандум няма нищо толкова скандално. Дискусията, започната от Делян Пеевски, загуби всякакво благоприличие и не води до добър резултат. 

Ние целим да има успешно управление на страната, което ще се случи през много по-балансиран разговор“. 

Това заяви зам-.председателят на Народното събрание Никола Минчев пред бТВ.

Никола Минчев: Страната няма интерес от нови избори в момента

***


Показанията на съпругата на пребития треньор Румен Андонов бяха многократно прекъсвани от обвиняемия Васил Михайлов с реплики и коментари, предава Дарик.

Тя се разплака в съдебната зала. А защитата на обвиняемия продължава да твърди, че насилието на Михайлов винаги е било провокирано.

„Как очаквате да се държи човек, който при всяко свое излизане се държи толкова нагло? Засегна се, че го нарекох същество. Той е изключително честолюбив. Развесели се, когато се разплаках.

Явно е човек, който знае, че каквото и да направи, няма да получи нищо и ще продължи отново", каза съпругата на пребития треньор – Марияна Николова.

Прокурорският син със словесни провокации в съда

***


СРП обвини Христо Шопов и го задържа за срок до 72 часа

***


Руските сили са напреднали още по на запад, след като установиха контрол над украинския град Авдеевка, съобщиха от руското министерство на отбраната, предаде Ройтерс.

Русия твърди, че силите ѝ напредват на запад след превземането на Авдеевка

***


 

Водещи новини

Още новини