Рибари: Ветропарковете ще ограничат риболовните зони в Черно море

БНТ
share

Рибари от Северното Черноморие са против част от текстовете, заложени в новия закон за енергията от възобновяеми източници.

В законопроекта се предвижда изграждане на вятърни централи в Черно море около Шабла и Каварна.

Притесненията на рибарите са, че след изграждането на ветропарковете ще бъдат ограничени риболовните зони, в които работят и това ще доведе до значително намаляване на улова.

"Риболовните зони са между 0 и 100 м. Това са зоните в Черно море, където има живот. Преди два месеца имахме среща с фирма посредник във Варна, за да ни вземе мнението. Все пак това мнение нито беше зачетено, нито беше отразено в протоколите. Защо тези вятърни мелници ще се изграждат точно там, където работим?", заяви председателят на сдружение “Черноморски изгрев” Емил Милев в "Денят започва".

Той обясни, че рибарите не са против изграждането на вятърните централи.

Рибари готови на масови протести, не искат вятърни електроцентрали в морето

"Ние не сме против зелената енергия. Нито сме против изграждането на тези ветропаркове, но да бъдат изградени извън риболовните зони", обясни още Емил Милев.

"Ако законът бъде приет в този си вид ще бъдем ощетени. Тези ветропаркове ще са на пътя на рибата. Доказано е вече, че тези ветропаркове обръщат теченията. Готови сме за протест, ако се наложи", каза рибарят Красимир Петров.

Водещи новини

Още новини