Дянков иска да създаде специален фонд за стимулиране на общините

Булфото
share

Вицепремиерът и финансов министър Симеон Дянков иска да създаде фонд за стимулиране на общините

Той съобщи, че очаква от Националното сдружение на общините  да бъде предложен обема на средствата в него, съобщи Радио „Фокус”.

"Може да започнeм от 50 милиона лева и с годините средствата да нарастват. Средствата от този фонд ще се дават на общините по методология, която самото сдружение предложи. На общини отличници или общини, които в миналото са били зле, но с нови ръководства, с нови общински съвети и кметове подобряват състоянието си, защото те също трябва да бъдат поощрявани" поясни финансовият министър.

Той допълни, че средствата от този фонд ще се предоставят основно за инфраструктурни проекти – училища, детски градини, спортни площадки, общински пътища.

"Говорили сме вече няколко пъти със Сдружението на общините и остава да ни предложат методологията, която да регламентира ясни правила – таква община, с такива показатели, с такова население може да кандидатства до такава сума. Ще започнем с нещо по-малко, за да видим как работи и в следващи бюджети надеждата ми е то да се увеличи като част от общото финансиране на общините", поясни министърът.

Водещи новини

Още новини