Водещите новини! Готвят проруски протест пред президентството. Високопоставен руски офицер се съгласи да свидетелства в Хага (и още…)

Булфото/YouTube/Novini.bg
share

   ***   

   Водещите вечерни новини   
   на 19 декември   

 

За животните звуците от фойерверки представляват реалистична заплаха с неясен характер. Те не разбират откъде идва шумът и какво означава, нито как и дали ще могат да се спасят от него.

Съвсем естествено, животните изпадат в неутешима паника. 

„С напомнянето, че „Красивото за нас е ужасяващо за тях“ искаме да насочим вниманието на хората към един проблем, който понякога остава скрит за тях. Докато ние се забавляваме и празнуваме, животните изпитват истински ужас от случващото се. Приятелите ни на четири лапи не могат да си обяснят шума от новогодишните фойерверки, заря и пиратки. Малките деца, а и някои възрастни хора, също могат да страдат от стресиращите звуци и замърсяванията в околната среда вследствие на безотговорното празнуване.

"Четири лапи": За животните звуците от фойерверки представляват реалистична заплаха с неясен характер

***


Митингът ще се проведе пред президентството на 20 декември. Организаторите искат прекратяване на войната за сметка на отказване от териториите на Украйна, окупирани от руската федерация с участие на уж активисти на украинската общност.

„Цялата многобройна общност на украинците в България, всички регистрирани организации и доброволчески движения и центрове, както и украинците със статут на временна закрила в България се разграничават и осъждат провеждането на подобна хибридна акция", пишат от Мати Украйна. 

Оттам допълват, че украинската общност приема новината с отвращение и възмущение. 

Организаторите планират да прикрият проруското мероприятие с украински знамена и лозунги от типа на "Не на войната", "Стига проливане на славянска кръв" и дори "Президента на България да стане медиатор в преговори между Украйна и Русия за прекратяване на военните действия между славянските народи".

"Мати Украйна": Готвят проруски протест пред президентството с агенти, говорещи украински

***


Дългогодишният телевизионен журналист и член на Асоциацията на европейските журналисти в България Миролюба Бенатова също е на мнение, че „не бива да има забранени гости“. Тя обаче вижда проблем в липсата на конкретна информация защо това интервю е било забранено. И как точно се е стигнало до това решение. „Ако не чуем това интервю, то се митологизира. Единственият шанс това интервю да не бъде мит и да не бъде издигнато в култ, поради своята неизвестност, е да можем да го чуем“, казва Бенатова.

Бенатова за неизлъченото интервю с Митрофанова: Единственият шанс да не бъде издигнато в култ, поради своята неизвестност, е да можем да го чуем

***


Административният съд спря демонтажа на Паметника на съветската армия. Поводът за решението са липсата на административен акт, както и договори, от които да стане ясно какво ще се случи с махнатите фигури.

Съдът спря демонтажа на Паметника на Съветската армия

***


За по-малко от 10 минути: Промените в Конституцията минаха на трето четене в комисия, утре се гласуват финално в зала

***


Няма притеснение от това, че промените в Конституцията ще бъдат обжалвани пред Конституционния съд. Това каза Христо Иванов от парламентарната група на "Продължаваме промяната - Демократична България". Депутатът говори пред журналисти, след като народните представители гласуваха на второ четене промените в основния закон на страната.

По-рано днес от "Възраждане" и "Има такъв народ" казаха, че ще обжалват промените.

Христо Иванов: Няма притеснение от това, че промените в Конституцията ще бъдат обжалвани пред Конституционния съд

***


По повод напускането на залата от страна на ИТН и „Възраждане“ Пеевски отказа да коментира поведението им, но смята, че всичко, което се е случило вчера и днес, е било достатъчно за българските граждани.

Допълни също така, че „Възраждане“ служи на чужди сили.

"Това за мен не е българска партия", отсече Делян Пеевски, цитиран от БТА.

Пеевски за „Възраждане“: Това не е българска партия, служи на чужди сили

***


Нещо се случва или просто мерки за сигурност?

От няколко дни тежковъоръжените полицаи стават обект на голямо внимание от разхождащите се по главните улици, но от полицията призовават хората да бъдат спокойни и че всичко това се прави за по-голяма сигурност.

Полицаи с автомати заляха Бургас преди празниците

***


Русия привика посланика на Финландия в Москва, за да изрази опасенията, свързани със сключването на нов договор в областта на отбраната между Хелзинки и Вашингтон, съобщи руското външно министерство, цитирано от Ройтерс.

Русия предупреди Финландия заради договор със САЩ в областта на отбраната

***


Във връзка с разногласията относно предоставянето на помощ на Киев, европейските страни започнаха да обмислят последиците от възможно поражение на Украйна във войната с Русия, включително преоценка на рисковете, които Москва може да представлява за членовете на НАТО в Източна Европа. За това пише Bloomberg, позовавайки се на източници, запознати с хода на тези дискусии.

"Ами ако Путин победи?": Европейските страни започнаха да обмислят последиците от възможно поражение на Украйна

***


По думите му той е бил свидетел на престъпленията на руската армия, по-специално на "операции под фалшив флаг" в Донбас, "зверства срещу цивилни", изтезания и екзекуции на военнопленници и отвличане на деца, които са били "транспортирани през границата в Беларус.

"Можете да се съгласявате или не с Игор, но никой не може да отрече неговата смелост и решителност. Той беше първият руски военен, който сам пристигна в Хага и е готов да отговаря за това, което направи, помагайки на международното разследване и правосъдие", отбелязва Gulagu.net, цитиран от "Медиапул".

Високопоставен руски офицер се съгласи да свидетелства в Хага

***


Стефан Шенах, ръководителят на делегацията на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ), която наблюдава изборите в Сърбия, заяви, че истината за страната е малко шокираща, че изборите не са били честни, че гласовете са били манипулирани и че всичко това е проблем за страна, която иска да върви по демократичен път, съобщи телевизия Ен1.

ПАСЕ: Изборите в Сърбия не минаха гладко, бяха нечестни и манипулирани

***


 

Водещи новини

Още новини