Високопоставен руски офицер се съгласи да свидетелства в Хага

  • 19 декември 2023 16:52

  • 3277
  • 2
Високопоставен руски офицер се съгласи да свидетелства в Хага
© YouTube
Слушай новината Слушай новината

Бившият полковник от военното разузнаване на руското Министерство на отбраната (ГРУ), а по-късно старши инструктор на ЧВК "Вагнер" и един от командирите на ЧВК "Редут" Игор Саликов реши да свидетелства за руските военни престъпления в Украйна пред Международния наказателен съд (МНС) в Хага, съобщава Deutsche Welle.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 13519

Той твърди, че е воювал в Сирия и Африка като част от вагнеровците, а през 2014 г. е бил в Донецка и Луганска област, включително като началник на 4-ти отдел за специални операции на "Генералната прокуратура на ДНР“. През 2022 г. Саликов участва в пълномащабното нахлуване в Украйна, по време на което командва подразделение на ЧВК "Редут".

По думите му той е бил свидетел на престъпленията на руската армия, по-специално на "операции под фалшив флаг" в Донбас, "зверства срещу цивилни", изтезания и екзекуции на военнопленници и отвличане на деца, които са били "транспортирани през границата в Беларус.

Бившият руски военен казва, че е напуснал Русия със семейството си през юни 2022 г. Сега той е отлетял от Кейптаун (ЮАР) за Нидерландия, където възнамерява да потърси политическо убежище. На 10 декември Саликов е написал самопризнание, адресирано до прокурора на МНС Карим Хан и ръководителя на МНС Питър Хофмански, което е предал чрез проекта Gulagu.net. Основателят на правозащитния проект Владимир Осечкин твърди, че лично е регистрирал документа в системата за документооборот на МНС в Амстердам.

Мъченията и сексуалното насилие са често използвани от руските сили в Украйна

В същото време Осечкин се обърна към ръководството на МНС с искане за мерки за сигурност за Саликов, който от лятото на 2023 г. дистанционно даваше показания пред прокурорите на Главната прокуратура на Украйна и очакваше разпит от Следователи на МНС.

Саликов не разчита на имунитет срещу наказателно преследване от МНС и е готов да отговаря за съучастие в агресия срещу Украйна, отбеляза Осечкин. През последните шест месеца бившият полковник от ГРУ написа книгата "Не на войната!" за събитията от 2014–2015 и 2022 г. Сега той пише втора книга, "Вагнер: Армията на Кремъл", за да допринесе за прекратяването на войната.

"Можете да се съгласявате или не с Игор, но никой не може да отрече неговата смелост и решителност. Той беше първият руски военен, който сам пристигна в Хага и е готов да отговаря за това, което направи, помагайки на международното разследване и правосъдие", отбелязва Gulagu.net, цитиран от "Медиапул".

Последвайте канала на

Теодора Павлова
3277 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Оо

2023.12.20 | 07:42

2
Стига с Вашите Български твърдения... Затова е на това дередже държавата заради вашите твърдения...

2023.12.19 | 17:31

1
Хора, чували ли сте за аналог на виаграта, който е 3 пъти по-ефективен и напълно безопасен на всяка възраст, а и лекува мъжки болести. Лично го тествах и сега го препоръчвам на всички, мега готино нещо е, прочетете сами какво може:----->> mub.me/bioex

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини