5 млн. евро бил "хонорарът" за 3-те тона кока на българския кораб

share

Около 5 млн. евро "хонорар" щял да прибере Руслан Колев, ако 3-те тона кока бяха стигнали до братята Велес, научи "Стандарт".

Останалите 5 млн. щели да идат за наем на кораба и заплати на екипажа, разкриха от разследването. Предполага се, че Дойчин Дойчев - собственикът на "Св. Николай", и част от екипажа - около десетина "посветени" в далаверата моряци, щели да си разделят близо 3 млн. евро, съобщава в. "Стандарт". И разследващи, и моряци коментираха вчера, че е изключено никой от екипажа да не е знаел, че корабът е натъпкан с 3 т кокаин.

Първо, прехвърлянето на 108-те денка с дрога в морето не може да е останало незабелязано от момчетата на вахта. Освен това част от екипажа, вероятно с лодки, трябва да се е включил в "улавянето" на пакетите с кока, обясниха разследващите. Опитни морски вълци също подкрепиха тезата. Според тях капитанът Иван Станчев няма как да не е бил в час.

Моряци обясниха пред "Стандарт", че вероятно и други на борда са били в час с пратката - защото всяко от товарните помещения има отговорник - помощник-капитана, боцмана, механик.

Набирането на мулета за "Св. Николай" е започнало преди около 6-7 месеца, твърдят разследващите. Дойчин Дойчев отрича да има нещо общо с менинга (б.р. наемане на екипаж), но сестрата на помощник-механика Юлиян Петров твърди обратното. "Самата аз го придружих до офиса на Дойчин Дойчев на ул. "Хан Крум" 40, но останах навън да го изчакам. Мисля, че неговият договор беше подписан с фирма "Борд марин", зад която стои Дойчин Дойчев. Това може да се провери, тъй като договорът е при родителите ми", заяви сестрата на Юлиян Лилия Станева. И сподели, че е предала цялата информация, която има за движението на кораба, на външно министерство. Лилия пази в GSM-а си SMS-и от Юлиян, в които той й пише, че корабът е празен и прави кухи курсове. Станева се надява, че негов SMS доказва, че българите не са знаели.

Водещи новини

Още новини