Заем от 1.2 млн лева ще тегли община Сунгурларе

share

Заем от 1.2 млн. лв. ще изтегли община Сунгурларе, за да покрие разходването на свободни целеви средства през тази календарна година. Сумата трабва да бъде възстановена в общинската хазна до края на м. декември 2023 г. и кратките срокове за възстановяване на финансите са причина за спешната докладна записка от кмета инж. Димитър Гавазов до общинския съвет.

БНБ посочи за какво теглим кредити най-често

Новият кредит е необходим, поради недостиг на финансов ресурс, в следствие на недостатъчно реализирани собствени приходи, финансиране изпълнението на проекти и завишение на разходите предимно за „Фонд работна заплата“, авансово финансиране по проекти и др.

Промяна в разходите се отчита и в следствие завишените цени на горива, ел. енергия, материали и др. Тези данни станаха ясни след изготвен анализ, който съпоставя отчетите към 31 октомври 2023 г. и същия период на предходната година.

Съгласно чл. 126 от Закона за публичните финанси, през годината свободните средства по бюджета могат да се ползват за текущо финансиране, но в края на годината трябва да са налични.

На провелото се днес, второ редовно заседание на ОбС- Сунгурларе, местния парламент даде „зелена светлина“ за поемане на общинския дълг. Срокът за погасяване на заема е кратък, до м. юни 2024 г. В момента община Сунгурларе няма време да предоговаря условията по дълга, а именно да иска разсрочването му във времето.

Водещи новини

Още новини