На Никулден - засилени проверки за качеството на рибата по магазини и борси. Не са открити се сериозни нарушения.
В празничния ден Агенцията по безопасност на храните успокои потребителите, че могат да консумират риба свободно. А прясната може да се разпознае с просто око.
"Лъскави люспи, прилепнали по тялото, слузта е бистра, няма жълтеникав цвят, очите са бистри, хрилете са с розово-червен цвят", коментира пред bgonair зам.-изпълнителният директор на БАБХ - д-р Галя Викьова.
Търговците на риба стават все по-отговорни към потребителите, увери тя.
"Предлагат продукт, от който потребителят да бъде доволен, така че спокойно можем да консумираме риба", допълни д-р Викьова.
След като се уверихме в качеството на рибата, екипът на Bulgaria ON AIR провери и какви са цените на традиционния шаран в магазините.
"При нас цената е 11,90, но средно е около 10 лева. Много е важно самото качество на рибата и размерът, колкото е по-малка - нормално е цената да бъде по-ниска. За столицата ципурата средно е около 18/17 лева, а лавракът - около 19 лв.", поясни управителят на рибен магазин Владимир Ангелов.
Никулден е най-големият празник в семейството на Николай Йовчев, който освен, че е кръстен на покровителя на рибарите, е запален по риболова още от 5-годишен. А днес освен хоби, е собственик на един от най-старите магазини за запалени риболовци.
Първата риба на много хора е кротушка, моята е мренка. Наистина е магия", коментира той.
А на трапезата тази година Николай ще приготви лефер.