Профилактични прегледи за гръбначни изкривявания ще има за близо 600 деца от Силистра

pixabay
share

Профилактични прегледи за гръбначни изкривявания ще има за близо 600 деца от Силистра по проект на местния Ротари клуб. Кампанията е продължение на миналогодишната, когато бяха извършени очни прегледи на над 900 деца от 1 до 4 клас, съобщиха организаторите.

„Миналата година се оказа, че голям процент от децата имат отклонения.

Безплатни профилактични прегледи за възрастните хора в Карловско

Сега нашата идея е да облекчим личните лекари, които най-често трябва да извършват тези прегледи, но са много натоварени. Освен това да известим навреме родителите, ако детето им има гръбначно изкривяване, защото тези проблеми се решават по лесно в по-ранна възраст“, каза президентът на Ротари клуб – Силистра Николай Костов.

Прегледите се извършват от кинезитерапевта Веселин Костов. Те се извършват с ученици от 5 до 7 клас. Вече са прегледани децата от две силистренски училища.

„При около 2-3 процента от прегледаните ученици се наблюдава нарушение на динамиката на гръбначния стълб. По чести са случаите на нарушена осанка, когато детето е с променено положение на тялото. Това най-често се дължи на тежките ученически чанти. В последните години се смята, че причини за гръбначните изкривявания са и хормоналните промени. Добре е тогава родителите да обърнат внимание е да заведат децата си на профилактичен преглед“, каза кинезитерапевтът.

За да се избягват проблемите с гръбначния стълб, той препоръчва изправена стойка, обща физическа активност, укрепваща гимнастика и ученическата раница да се носи на двете рамена.

За 9 декември е насрочен тазгодишният коледен бал, организиран от Ротари клуб. Неговата кауза е емоционалното здраве на децата на Силистра. Предстоят разговори с Министерството на образованието и науката как да бъдат извършени прегледите.

В своята над 20-годишна история Ротари клуб - Силистра е реализирал множество проекти в полза на общността за общо над 110 хил. лева. Организирал е 25 благотворителни бала, както и от други подобни събития.

Водещи новини

Още новини