От септември: разбираме какви профилактични прегледи ни се полагат по електронен път

  • 12 август 2024 16:21

  • 936
  • 1
От септември: разбираме какви профилактични прегледи ни се полагат по електронен път
© Pixabay

През септември ще стане възможно пациентът да бъде уведомяван по електронен път какви профилактични прегледи му се полагат по пол и възраст. Това каза пред журналисти заместник-министърът на здравеопазването Петко Стефановски.  

За целта е необходимо използването на електронното приложение "еЗдраве", което да е сдвоено с електронното пациентско досие.

Защо българите живеем по-малко?

"В началото на септември всеки гражданин, който желае да има достъп до информацията, ще може да посети офисите на „Информационно обслужване“ АД, на районната здравноосигурителна каса или на регионалната здравна инспекция, където ще бъде направено сдвояването на телефона му с приложението, каза Борис Костадинов", технически директор в „Информационно обслужване“ АД.

Сколиоза: Ранната диагностика е ключова за успешното лечение

"Необходимо е представяне на лична карта. Няма да е нужно хората повторно да посещават някой от офисите, освен ако не сменят телефона си или не изтрият приложението, каза още той. Новото сдвояване е алтернатива на методите за сдвояване чрез Квалифициран електронен подпис, като тази възможност ще остане валидна", каза още Костадинов.

Предвижда се в модула за профилактичните прегледи да се впише информация и за необходимите ваксини, включително и за децата до 18-годишна възраст. Предстои тези функционалности да се развиват, като се очаква в модула да се включи информация за допълнителните прегледи за хората, страдащи от хронични заболявания, както и информация за рисковите фактори за различни заболявания. Предвижда се и създаване на модул за бременност и раждане, който ще съдържа съвети за майката, за изследвания по време на бременност и след раждане, и др.

"Все по-често се говори за електронизация на процеса и включването на пациента в него, а пациентът е този, на когото ние ще разчитаме да бъде най-добрият контрольор в системата на здравното осигуряване", каза и.д. управител на НЗОК проф. Момчил Мавров.

Временният управител на НЗОК Момчил Мавров: Текат стотици проверки за източване на НЗОК

По думите му, един от най-големите интереси на пациентите е да имат достъп до информацията, засягаща здравното им състояние и точно какви данни се включват в пациентското досие. По този начин ще се оптимизират и процесите със заплащането и използването на публичния ресурс, допълни Мавров.

От началото на 2023 г. досега 10 болници са санкционирани с прекратяване на договор по не по-малко от 20 клинични пътеки, допълни той пред БТА. По думите му, след като се разшири достъпът на пациентите до досието им, тези сигнали ще се увеличат, и тогава НЗОК ще има повече възможности за проверка на сигналите.

Последвайте канала на

Теодора Павлова
936 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2024.08.12 | 16:41

1
Разпродажба! Видеорекордер с куп полезни функции под формата на огледало за обратно виждане само на половин цена.(количеството е ограничено)----> come.ac/cardvrs

Добави коментар

Водещи новини