Борисов съжалява за моряците ни: Нямаше как да ги предупредим да бягат (обновена)

share

Желанието на здравния министър да се намали ДДС за лекарствата е похвално, но сметките в момента не излизат, заяви днес във Варна премиерът Бойко Борисов. По думите му намалението на ДДС за лекарствата ще струва на бюджета 200 милиона лева. Първоначално съм убеден, че при намаление на ДДС- то, цените на лекарствата ще бъдат свалени. После обаче, тихомълком и постепенно цената ще започне да се увеличава, защото нямаме механизъм, с който да следим това, обясни премиерът. Според него при такова положение парите отново ще отидат в джобовете на търговците и прекупвачите.

Борисов даде пример с намаляването на ДДС- то в туризма. Според него българските граждани е трябвало да усетят разлика в услугите, а вместо това не само, че не е имало промяна, но постепенно цените пак са се изравнили и разликата между 9 и 20 процента отново е отишла в джоба на частниците.

Бойко Борисов съобщи още, че в бюджета за следващата година ще има още 50 милиона лева за здравната каса. Здравният министър Десислава Атанасова уточни, че тези пари ще бъдат за медицински изделия, които касата не заплаща в момента и се закупуват от пациентите.

Премиерът коментира и случая със задържания с три тона кокаин кораб в Испания. За съжаление на борда му е имало много български моряци от Варна и Добрич, каза Борисов. Той уточни, че страната ни работи с испанците по тази операция от няколко месеца. Борисов допълни, че може би следващата седмица министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов ще отиде до Испания да види какво е положението, но така или иначе кокаинът е там. Знаеше се, че ще работят с български кораб, много неща се знаеха, но нямаше как да им кажем на моряците "бягайте от кораба, защото ще го хванат",  категоричен бе Борисов. В отговор на въпрос дали самите моряци са забъркани, премиерът каза, че е много трудно и за самото правосъдие да отсъжда кой е забъркан и кой не и най-малкото това ще е дълъг процес. Това са близо три тона това е огромно количество за цял свят, лаконичен бе Борисов.

Водещи новини

Още новини