Супа топчета, шопска салата и кекс „България” са родните ястия, включени в рецептурника на Европарламента.
Най-често такова е менюто в Брюксел на националния ни празник 3 март.
Ястията обаче могат да станат много повече, ако българи се включат в стартиралата инициативата на ЕП за кулинарна книга с рецепти от всички страни членки на ЕС.
Тя се провежда под мотото, взаимствано от Алберт Айнщайн, че “празният стомах не е добър съветник на политика”. За да подобрим възможностите ви, се обръщаме към колегите, които имат тайни рецепти или таланти, подобни на тези на Джулия Чайлд и Джейми Оливър (водещи на кулинарни телевизионни предавания), да ги споделят с нас, се казва в съобщението на служителите в кухнята на Европарламента, разпространено чрез информационния бюлетин. В обявата на конкурса за рецептите се уточнява, че се предпочитат по-здравословните ястия - с малко сол, мазнини и захар.