Божидар Димитров: Незабавни уволнения заради Ботев и Левски

share

Хората, написали анализите за Ботев и Левски, трябва незабавно да бъдат уволнени или да бъдат подканени да подадат оставките си.

Това каза историкът проф. Божидар Димитров, цитиран от "Фокус", във връзка с анализ на Комисията за защита от дискриминация на текстове от българската литература и дискутираната тема за оставането на текстовете на поета-революционер Христо Ботев в българските учебници. „Тези хора, които са написали, че Левски е смутител на обществения ред, а Ботев такъв и онакъв – просто ми е чудно как в държавния апарат на България, защото Комисията за защита от дискриминация е част от държавния апарат, може да попаднат такива хора – глупави, невежи. Тези хора някога се наричаха вредители, но в ботаниката, а не в живота”, каза проф. Димитров.

Според него заявлението, че няма да се променят учебниците не е достатъчно, тъй като са предприети активни действия за махането или трансформацията на съответните пасажи от думите на нашите герои в други. „Сега те не успяха, но каква е гаранцията, че няма да успеят утре, когато Бойко Борисов няма да е министър-председател, а Сергей Игнатов – министър на образованието”, каза още проф. Димитров. Според него Комисията по дискриминацията не трябва да се закрива, но оставането на тези, които са написали анализите, в държавния апарат, означава, че „ние съзнателно ще трябва да търпим хора, които ще дебнат удобен момент да нанесат своя пъклен удар”.

Водещи новини

Още новини