Профили ментета на родни политици заливат социалните мрежи

share

Фалшиви профили на български политици заливат социалните мрежи в интернет, пише в. „Монитор”. Някои от акаунтите, клониращи държавниците в нета, са създадени като техни лични акаунти, а други като фен страници и групи, обединяващи съмишленици.

Най-разпространени във „Фейсбук” и „Туитър” са профилите на премиера Бойко Борисов. Те са десетки, а вероятно дори стотици. От „Дондуков” 1 обясниха, че нито един от тях обаче не е създаден и не се поддържа от самия Борисов или от оторизирани от него хора. Посредством профил менте мним премиер вече се е сприятелил с почти 5000 души, какъвто е и таванът, определен от администраторите на „Фейсбук”. Ликът на президента Росен Плевнелиев също се появява в доста фалшиви профили във „Фейсбук”. В единия от тях той е представен като истински полиглот, владеещ освен български английски, немски, турски и италиански. От биографията на Плевнелиев на сайта на президентството обаче става ясно, че по последните два езика той няма познания. Чрез друг неистински профил на държавния глава той пък е приятел с един от мнимите премиери. Подобни виртуални контакти са завързали и министри. С реалният си профил МО шефът Аню Ангелов например общува с фалшив Симеон Дянков. От „Дондуков” 2 заявиха, че официален профил на институцията ще има на по-късен етап. В момента усилията били съсредоточени в новия сайт, който се очаква да тръгне пилотно до месец. Президентството все пак вече има активен профил в „Туитър”, който тръгна от сряда със заминаването на Плевнелиев за Лондон.

Сред най-активните във „Фейсбук” и „Туитър” политици с истински профили е еврокомисарят ни Кристалина Георгиева, която постоянно публикува информация за дейността си и призиви за хуманитарна помощ. Много активно общува посредством социалните мрежи и дипломат номер 1 Николай Младенов, чието ведомство също бълва информация в своите страници във „Фейсбук” и „Туитър”. Чрез последните си публикации министърът докладваше за прибирането на закъсалите в Швеция българи и изразяваше радостта си от успехите на наши спортисти в Лондон.

Водещи новини

Още новини