Защо в общините е-услугите или ги няма, или буксуват

pixabay
share

От Държавна агенция "Архиви" днес обявиха, че въвеждат система за е-архивиране на ценни документи,за да ги опазят за бъдещите поколения. Радостната новина съобщиха от самия архив, от където направиха публичен отчет на похарчените за целта средства. Това ме подсети пак да попитам: защо досега общините не са въвели изцяло това удобство за гражданите, а се налага те сами да носят документи от кабинет на кабинет, от ведомство във ведомство? Така се получава парадокса гражданите да обслужват чиновниците, а не обратното. И за капак и да им плащат заплатите през данъците и таксите, с които основно се пълнят бюджетите.

Знам, че тази дъвка с неосъществените светли намерения за въвеждане на е-услуги в общините е вехта, ама какво да се прави като проблемът още не е решен!
Изумително е, че след всичките изляти милиарди /приблизително над 2 млрд.лв./ за осъществяването на тези услуги от нашия бюджет и по чужди програми, повечето общини и до момента не ги използват, а разкарват гражданите сами да си набавят необходимите на чиновниците документи без грам неудобство.
Какви са причините затова, тепърва може би ще стане ясно.

А може и да се заметат под килима от следващите ръководители на местната власт,

които предстои да бъдат избрани след по-малко от месец на местния вот.
Странно е, че когото и да попиташ в държавата, не може да отговори с точност каква точно е сумата, погълната от черната дупка, наречена "електронно управление". Всички гузно мрънкат, шикалкавят и шарланстват. Само от Българската стопанска камара неатдавна пресметнаха, че България вече е пръснала около 2 милиарда лева за изграждането му, без да постигне кой знае какви ефективни резултати. До днес тази сума вероятно е значително увеличена, поради масрафите, които чиновниците правят за собствените си удобства.

Странно е и друго - навикнали да не им е удобно, много български граждани пък отказват да ползват комфорта на електронните услуги там, където ги има! Затова алармира преди време министърът на е-управлението Божидар Божанов, а е ясно, че то опорочава целия този процес у нас.
Накрая за сравнение ще дам Естония, която е пример в дигитализацията и има успешни постижения в електронното управление, е похарчила само 25 млн. евро. Говори се, че и преди двайсетина години там е било възможно човек да регистрира фирма през интернет за 15 минути, да получи легализация и още същия ден да започне бизнес. 
А ние тук дъвчем ли дъвчем вехти дъвки, за които плащаме като за златни...


Този коментар изразява личното мнение на автора и може да не съвпада с позициите на Novini.bg
 

Водещи новини

Още новини