Стефан Софиянски пред novini.bg: Ситуацията в София е трагикомична

  • 08 декември 2023 15:40

  • 4960
  • 0
Стефан Софиянски пред novini.bg: Ситуацията в София е трагикомична
© булфото /архив/, бнт

Стефан Софиянски е преизбиран три пъти за кмет на столицата, той е едно от знаковите лица в българския политически и обществен живот през последните над 34 години. Сочен е за най-успешният служебен премиер на държавата, назначен за такъв през 1997 г. от президента Петър Стоянов. Завършил е икономика, има специализация по управление и богата професионална и политическа кариера.

- Г- Софиянски, защо в София избраните общински съветници не успяват за енти път да си изберат председател на СОС?

- Ситуацията в София е трагикомична. ГЕРБ се обявява за опозиция. Но аз не разбирам на кого точно са опозиция тези хора?! Те не са опоненти на останалите партии, а явно на гражданите на столицата, след като се инатят и дотук над 4 пъти не успяват да изберат председател на съвета. Нужен е здрав разум за излизане от тази криза, инак се поставя под въпрос цялата структура на общинския съвет в местното самоуправление.

Съветниците са политически представители до момента, в който ги изберат, а после трябва да работят и представляват всички граждани.

Затова смятам, че твърденията за „опозиция” са нелогични и смешни. Това апропо важи за всички партии в СОС без изключение. Ако не успеят да преодолеят партийното си его, то да се отива на нови избори. Или да работят като в НС – на ротационен принцип.

- Можем ли да обобщим, че има криза в управлението както на централно, така и на местно ниво?

- Не смятам, че има криза във всички общини – на много места бяха преизбрани кметове, които си вършат добре работата. Например в Монтана, Стара Загора, Бургас и др.. За криза може да се говори между някои политически партии и местната власт. Вижда се неспособност на политическите организации да излъчат убедителни свои кандидати. Притеснително е, че се бави създаването на ясно законодателство, регламентиращо отношенията между областните управители, кметове, централна власт.

- Смятате ли, че досегашната формула за финансиране на общините е рационална?

 - Не е добра. Няма сигурност и предвидимост за онези общини, чиито кметове не са от квотата на управляващата централната власт партия/и. Необходима е промяна на този порочен подход.

Според мен реформата в местната власт е много по-важна дори от тази в съдебната сфера например.

Мисля, че 28 областни управления в страната са твърде много, трябва да се редуцират поне до 6. Много е важно кметовете по места да имат свои самостоятелни бюджети. Така ще има по-голяма яснота за паричните потоци, за финансовата стабилност и предсказуемост в управлението.

- Скандал тече и за бюджета за идната година. Какъв е Вашият коментар?

- Бюджетът е рутинен, не предполага да ни извади от кризата. На мен ми се иска в него да има ясна оценка на приноса на европейските фондове в БВП. Еврофондовете и частта от средства от нашия бюджет за съфинансиране, трябва да бъдат по- ясно очертани с приоритети и сфери и да са пречупени през ръста на БВП. Вземането на заеми не е толкова страшно, но да има яснота като се теглят борчове, какъв растеж се постига, а не с тях да се запушват дупки в бюджета. Не ми се иска да се правят безадресни заеми, те трябва да са конкретни и целеви.

- Хората си говорят под сурдинка, че се краде от европейските пари, така ли е?

- Това не мога да кажа. Внасяме доста по-малко средства, отколкото получаваме от там. Тези пари обаче не дадоха адекватно отражение в БВП, не подобриха нашето благосъстояние, не вдигнаха нашите доходи, не покачиха БВП и

България продължава да е най-бедната държава в ЕС.

- Стабилна или паянтова е „сглобката”/по определението на Лена Бориславова/, която ни управлява?

- Има нещо парадоксално в това наименование като самоирония на самите управляващи, защото показва тяхната нестабилност. Аз го приемам като сарказъм по отношение на общата политическа ситуация. Но най-вече това е обида към нас – гражданите на България, към обществото ни. Дали това обединение ще оцелее, не мога да преценя, но имам чувството, че са се качили на един стар „Москвич”, защото мисленето им е от времето на този вехт автомобил, нищо че са млади хора. Как ще догонят с него поне „Шкода” или „Дачия” например?!

Последвайте канала на

Аделина Делийска
4960 0

Свързани новини

Водещи новини