Откриха нов вид панголин

Уикипедия
share

Учени са открили нов вид панголин (люспеник), след като са анализирали конфискувани люспи от бозайника, предаде БТА, цитирайки АФП.

Досега специалистите смятаха, че съществуват само четири азиатски и четири африкански разновидности на този нощен бозайник, който е жертва на мащабен глобален трафик. 

Ново изследване, публикувано в сп. "Протоколи на Американската академия на науките" обаче идентифицира девети вид, който досега е убягвал от вниманието на учените. 

Първоначален анализ на 27 люспи, конфискувани в Хонконг през 2012 и 2013 г. отвежда изследователите по следите на деветия вид. По това време обаче те не успяват да направят окончателни заключения. 

Впоследствие учените анализират люспи, конфискувани в китайската провинция Юнан през 2015 г. и 2019 г., което води до идентифицирането на нова линия, различна от осемте известни понастоящем вида панголини.

Заради сходства с азиатския клон, известен като Manis, специалистите наричат новия вид  Manis mysteria заради неговата загадъчност.

Смята се, че по-голямата част от азиатските панголини, които се озовават в Хонконг и провинция Юнан, произхождат от Югоизточна Азия.
 

Люспите на този бозайник, жертва на мащабен глобален трафик, са търсени заради използването им в традиционната медицина. Дребното животно е високо ценено и заради месото си. 

В периода между 2004 и 2014 г. в дивата природа жертва на бракониери са станали над един милион панголини. През 2016 г. международна търговия с тези животни е забранена.  

Тежки присъди в Китай за трафик на люспи от панголин

Водещи новини

Още новини