Учени откриха нов вирус от дълбините на Земята

  • 25 септември 2023 09:02

  • 965
  • 3
Учени откриха нов вирус от дълбините на Земята
© pixabay

Международен екип от учени съобщи, че е открил нов вирус, изолиран от седименти, донесени от дълбочина 8900 метра, съобщи електронното издание Юрикалърт. 

Става въпрос за бактериофаг - вирус, който поразява и се размножава в бактерии. Това са най-разпространените форми на живот на планетата ни, твърдят изследователи. 

"Доколкото ни е известно, досега този вирус е изолиран от най-голяма дълбочина в Световния океан", казва морският вирусолог Мин Ван, доктор на науките, от китайския Океански университет в Циндао.

Марианската падина, най-дълбокото място на Земята, достига почти 11 000 метра в най-ниската си точка на дъното на Тихия океан. Животът се запазва в дълбоката и студена тъмнина и "където има живот, можете да се обзаложите, че има и действащи регулатори", казва експертът.  "В този случай - вируси". 

Защо не е добре вирусите да изчезнат?

Новооткритият заразява бактерии от вида Halomonas, които често се срещат в седименти от дълбоките морета и от хидротермалните извори - подводни образувания, подобни на гейзери, от които извира гореща геотермална вода. 

Ван обясни, че анализът на генетичния материал от вируса е показал съществуването на неизвестно досега семейство в дълбокия океан. Освен това специалистите са получили нови данни за разнообразието, еволюцията и геномните характеристики на дълбоководните фаги и взаимодействията между тях и т.нар. гостоприемници.

При предишни изследвания специалистите използват метагеномен анализ за изучаване на вируси, които заразяват бактерии от разред Oceanospirallales, включващ Halomonas. За новото изследване екипът на Ван търси вируси в бактериални щамове, изолирани от техни колеги от същото китайско висше училище. Изследванията им са посветени на микробния живот в екстремни среди, включително в полярни региони и в Марианската падина.

Геномният анализ на новооткрития вирус, идентифициран като vB_HmeY_H4907, показва, че е широко разпространен в океана и има сходна структура с тази на своя гостоприемник.

Изолираха непознати морски дълбоководни бактерии

Морският вирусолог Мин Ван заяви, че проучването насочва към нови въпроси и изследователски области, фокусирани върху стратегиите за оцеляване на вирусите в сурова, уединена среда - и как еволюират съвместно с гостоприемниците си. Новият вирус е лизогенен, което означава, че той атакува и се размножава в своя гостоприемник, но обикновено без да убива бактериалната клетка. При деленето й генетичен материал от вируса също се копира и разпространява.

В бъдещи проучвания, научният екип планира да изследва молекулярния механизъм, който стои зад  взаимодействията между дълбоководните вируси и техните гостоприемници. Специалистите също така търсят други нови вируси на екстремни места, "което би допринесло за разширяване на разбирането ни" за тях, казва Ван. Специалистът е на мнение, че "екстремните среди предлагат оптимални перспективи за откриване на нови вируси".

Откритието на научния екип е представено в специализираното издание "Майкробайолъджи спектръм", допълва БТА.

Последвайте канала на

Весела Найденова
965 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2023.09.25 | 13:01

3
Това е по-добро от всяка виагра. Съветвам всеки да го опита поне веднъж в живота си - ще подобри се.ксуалния ви живот многократно, прочетете го сами -----> welcome.to/biocom
МИЛА Браво! Мила

2023.09.25 | 12:23

2
Ха-ха-ха! Смях в залата.
МИЛА Браво! Мила

2023.09.25 | 12:23

1
Хахаха!!! Смях в залата.

Добави коментар

Водещи новини