Хванаха кмета на р-н "Овча купел" в лъжа за детските градини

Фейсбук
share

Останах наистина изненадан, от отчетените преди няколко дни от кмета на Овча купел Ангел Стефанов „изградени 4 нови детски градини“ през мандата му. Направих си труда да обиколя четирите детските заведения, със започнати строеж или реконструкция в района, както и наличната информация на сайта на Агенция за обществени поръчки за тях, пиша жител на района. 

Ето и резултата от проверката на Борислав Тодоров:

-Единствената изцяло нова детска градина, която е започната в мандата на г-н Стефанов е тази в Г. Баня. Отпуснатите на район Овча купел средства за нея са в размер на 4,5 млн. лева без ДДС, обществената поръчка е проведена от кмет Стефанов, а срокът за завършването ѝ беше през Март 2022-а (буквално в първите дни на война, инфлация и т.н.) След значителното забавяне и поскъпване на материалите и по лична инициатива на г-жа Фандъкова, на район Овча купел бяха отпуснати допълнителни 2,2 млн. Срещу общо 6,7 млн без ДДС днес тя изглежда така Сн.1. Забавяне досега 18 месеца.

-Реконструкция на „Дом Дъга“ в Карпузица. Отново обществената поръчка е проведена от кмет Стефанов. Договорът с изпълнителя е сключен през Ноември 2021-а, стойността му е 4 млн. без ДДС, а заложеният срок за изпълнение е 420 дни или Януари 2023-а. Днес тя изглежда така (сн.2), забавянето до момента е 8 месеца.

Фандъкова: Изграждат изцяло наново ул. "Народен герой" в кв. "Овча купел" се очаква да приключи през 2024 г.

-Третият обект е реконструкцията на ДГ Пламъче в Суходол. Обществена поръчка от района, средства от бюджета на Столична община в размер на 1,5 млн. Сн. 3, забавяне до момента 12 месеца.

-Обект номер 4 е плод на доклад на кмет Ангел Стефанов до Столичен общински съвет, с който предлага общински имот да бъде даден частен инвеститор за строеж на многофункционална жилищна сграда, а район Овча купел да бъде обезщетен с „детски център“ с площ от 234 кв.м. Не можах да намеря информация за срока за изпълнение, но 3 години след гласуването на доклада, сградата в която ще е този „детски център“ изглежа така. Сн.4

Това е равносметката за един мандат на кмет Стефанов, срещу 12 300 000 лева и един имот отпуснати му от Столична община.

Гореописаните обекти са с общ капацитет за над 400 деца. Това са 400 семейства от Овча купел, който нямаше да имат проблем с място за детето си в детска градина, ако кмет Стефанов си беше свършил работата в срок.

Водещи новини

Още новини