Липсват работници за бране на плодове в Кюстендилско

share

Заради липсата на работна ръка тонове овощна продукция може да останат неприбрани. Проблемът се задълбочава всяка следваща година.

Пред БНТ производителят Валери Йовев коментира, че като цяло годината не е била добра за черешовите насаждения.

Липсата на работна ръка е основен фактор при черешопроизводството. Идват работници от други населени места, но те са недостатъчни. Заплащането е било между 50-70 ст. за събран килограм. За прясна консумация трудът се е заплащал за около 80-90 ст. за килограм. Средно събраната продукция от един човек е около 100 кг за ден, коментира Йовев.

Земеделски производител в Кричим: 80-90% от реколтата е унищожена

За брането на сливи и ябълки плюс е, че зреят по-дълго, което улеснява събирането им.

Водещи новини

Още новини