Главният секретар на МВР: Търсим и показваме гнилите ябълки, полицаят от вчера не е спрян случайно

  • 05 януари 2023 08:36

  • 2478
  • 7
© Нова тв
Слушай новината Слушай новината

"Във всяка система има гнили ябълки. Но МВР търси и показва гнилите ябълки".

Това заяви главният секретар на МВР Петър Тодоров пред NOVA.

Относно вчерашното зъдържане на служител на МВР в бус с мигранти, Тодоров каза, че той не е спрян случайно.

Подробности за задържания за трафик на мигранти полицай

Служителят работи в системата от 3 години, а оправданието за действията му било, че има кредит.

„Много хора имат кредити. Това не е оправдание за престъпление. За съжаление критериите за прием в МВР отдавна не са това, което би трябвало да бъдат. Вече броят на кандидатите не е толкова голям, колкото беше. Съответно критериите са занижени и това позволява в системата да влязат служители, които не отговарят на критериите”, каза още Тодоров.

Той потвърди, че по случая има още двама задържани.

Тодоров каза повече и за случая с полицая, който е обвинен, че е предизвикал 2 катастрофи в рамките на минути, след което се е укрил за няколко дни.

 „Той обясни, че има проблеми от семейно-битов характер, което го е изкарало от равновесие. И спрямо него се води дисциплинарно производство и е отстранен от длъжност”, каза Тодоров.

Полицаят, спипан да превозва нелегални мигранти на "Тракия", признал и за други такива случаи

„Категорично служители, които извършват престъпления, нямат място в редовете на МВР. Ние имаме твърда ВоляВоляВоля е българска либерална политическа партия. Тя е основана на 15 юли 2007 г. по инициатива на за това. От лятото насам са уволнени близо 30 служители за дисциплинарни нарушения или престъпления”, каза Тодоров.  

Според него обаче процесът по отстраняването на един служител е твърде тромав и изисква доста време.

„По отношение на леките наказания изискванията трябва да са много по-облекчени и кратки. Когато се касае за тежко дисциплинарно нарушение, което предвижда уволнение – там нещата трябва да са прецизирани”, каза Тодоров.

Главният секретар на МВР коментира и случая с полицая, пометен от бус с нелегални мигранти край София. Тодоров обясни и защо е подал оставка след този случай, която не беше приета от президента Румен Радев.

„Това беше мой морален акт, акт на отговорност от моя страна. Исках да покажа, че наистина има проблем и всеки органи и институции трябва да се заемат с решаването му”, каза Тодоров. „Проблемът е комплексен, като се започне с промени на наказателния кодекс”, продължи той.

Тодоров иска и по-сурови наказания. „Внесохме предложение в НС за промяна. Безкрайно малко наказания има на фона на образуваните досъдебни производства”, каза главният секретар на МВР. 

Тодоров каза още, че за полицията са закупени и раздадени ленти с шипове, а служителите се обучават как да ги ползват.  

Росица Валентинова
2478 7

Свързани новини

Коментари 7

Добави коментар

2023.01.05 | 11:42

7
Не е случайно - който и да спрат ще го хванат, но тоя няма да издаде никого.

2023.01.05 | 11:02

6
smeshnik ti tarsish pod vol tele i te e strah da si priznaesh tce tova e biznesh za mnogo pari na MVR ednite gi puskat i se obajdat na drugi da gi prekarat
Истината

2023.01.05 | 10:50

5
От този по-гнила ябълка няма. Докато полицаи умират на границата той цяло лято си пече задника в Созопол и ползва безплатно имот на МВР в стария град, както той, така и синът му.
Уча се

2023.01.05 | 10:38

4
Какво търсите....кого лъжете ?! Няма полицейско управление в България,в което да няма полицаи-престъпници ! Ако искате да ги хванете, хванете ги ! Кой ви пречи ? Шефовете на ПУ косвено са замесени във всякакви престъпления ! Никой не ги разследва,защото си плащат рекета нагоре по етажите. Кого лъжете, че искате да очистите МВР от престъпници ? Ако го направите, ще останете без служители и без "черни доходи" !
Чичо

2023.01.05 | 09:12

3
Най- гнилата ябълка се оказа най-младия служител. А чичковците със заплата и пенсия си траят и са примерни послушни полицаи.
Оле мале

2023.01.05 | 09:06

2
Гнилата ябълка е на най-високото стъпало!
Боко дамаджаната

2023.01.05 | 08:56

1
Ами то най гнилата ябълка в момента се кикерчи в парламента със самодоволна усмивка гушнал здраво ДАМАДЖАНАТА ПОД МИШНИЦА И ПИКАЕ В НЯКОЙ ОТ 12 ТЕ СИ КЕНЕФА.

Добави коментар

Водещи новини