АПИ с предупреждение към шофьорите, ако се налага да пътуват през почивните дни

pixabay
share

АПИ апелира към шофьорите, които тръгват на път през почивните дни, да се подготвят като за зимни условия. 

Прогнозата на НИМХ е за снеговалежи и силен северозападен вятър, което е предпоставка за преспи и навявания. За събота е определен предупредителен жълт код за опасно време в 26 области.

АПИ апелира шофьорите да карат със съобразена скорост и повишено внимание, да спазват необходимата дистанция и да не предприемат рискови изпреварвания.

Близо 300 снегопочистващи машини обработват републиканските пътища

Областните пътни управления и пътноподдържащите дружества следят метеорологичните прогнози и са в готовност да предприемат максимално бързо необходимите действия за обработка на настилките, за да се осигури проходимостта на пътищата.

Приоритет са автомагистралите, най-натоварените направления по първокласната и второкласната пътна мрежа и проходите, осигуряващи връзките между Северна и Южна България. За повишаване безопасността на движение при необходимост е възможно да се затварят отделни участъци за обработване на настилките с химически вещества и инертни материали, а там, където се налага заради силния вятър, снегонавяванията или слаба видимост, е възможно трафикът да се ограничава временно до подобряване на метеорологичните условия и почистването на пътя.

Всички граждани и транспортни фирми могат да получават информация за актуалната пътна обстановка и зимното поддържане на републиканската мрежа от интернет страницата на АПИ – www.api.bg, както и по всяко време от денонощието на тел. 0700 130 20 в АПИ.

Водещи новини

Още новини