Колбасите у нас са по-скъпи, по-некачествени и предимно от вносно месо

Pixabay
share

Некачествено свинско месо от Западна Европа залива пазара у нас. Това предупреждават български производители, пише Нова телевизия.

Заради недостиг на българско свинско месо, почти всички колбаси по витрините са внос, а качеството на суровината било по-ниско от това на българското. В същото време, цените на месните продукти на щанда тръгват нагоре.

Българското свинско достига за едва 30-40% от потреблението у нас, което се използва основно за прясна консумация. В преработката, при производството на колбаси, се влага предимно суровина от Испания, Франция, Дания, Германия и Белгия.

Според свиневъди у нас обаче качеството на вносното месо е по-ниско. В същото време и свиневъди, и преработватели отчитат драстично по-високи разходи – както при производството на месо, така и при производството на колбаси.

Ново изследване прецизира рисковете от консумация на червено месо

"Активни потребители" направиха проучване на 25 марки колбаси с цел да се разбере какво точно съдържат сегашните салами и доколко се различават от автентичната рецепта.

Според д-р Сергей Иванов от "Активни потребители" анализът е показал, че сегашните салами са много далеч от оригиналната рецепта. "Съвременните аналози са много далеч от оригинала. Според нашата класация само в един имаше захар, в огромното мнозинство има нишесте и растителни добавки като например фибри. Те са упоменати в етикета. Това нещо едва ли бихте искали да го консумирате. За да не се вложи месо, се влагат такива алтернативни съставки", заяви той.

По думите му може да има натиск от страна на държавата да се спазва БДС.

"Искаме по-голямо качество и безопасност на храните, БАБХ трябва да упражни по-силен контрол и анализ за съответствие между съдържание и етикет. Разчита се на съвестта на производителите да опишат съдържанието. Много голямо влияние могат да окажат големите търговски вериги. Призовавам хората да четат етикетите", посочи Иванов.

Водещи новини

Още новини