Сметките за топла вода шокираха столичани

share

Шок със сметките за топла вода преживяват абонати на топлофикацията, получавайки изравнителните си сметки за вече приключилия отоплителен сезон.

От изравнителните сметки на десетки граждани става ясно, че в София има сгради, в които за подгряване на кубик вода се плащат суми от порядъка на дори 25-30 лв., пише "Монитор".

Оказва се, че някои ще имат да доплащат повече за топла вода, отколкото за парно за сезон 2011/2012 г.

Нормалната сума, която трябва да се плаща за подгряването на кубик топла вода, е 6 лв., коментираха от „Топлофикация София”. Така в общия случай едно четиричленно семейство, което ползва на месец по 9 кубика топла вода, трябва да плаща от порядъка на 54 лв. Това обаче е в общия случай, обясниха от топлофикацията. Ако в сградата има хора с неизправни водомери или други, които консумират неправомерно, тогава сметката на останалите съседи, вързани на същата абонатна станция, расте.

Практиката на фирмите за топлинно счетоводство сочи, че в масовия случай топлофицираните столичани плащат между 5 и 8 лв. за подгряването на кубик вода. Много чести са обаче случаите, при които тази цифра скача до 12-15 лв. Затова специалисти на топлинните счетоводители препоръчват абонатите много внимателно да си следят специфичния разход за затоплянето на водата. Ако той се окаже над 8 лв., веднага трябва да се обърнат към фирмата си за топлинно счетоводство и заедно да потърсят причината за това.

Водещи новини

Още новини