Има ли давност за неплатените сметки за парно?

  • 07 юли 2012 14:44

  • 1584
  • 0
Има ли давност за неплатените сметки за парно?
©

Има ли давност за неплатените сметки за парно? Как да докажем, че сметките са надписани? Тези и други въпроси заваляха на редакционните телефони на БНТ след репортажа за безплатните приемни в защита на гражданите. Хората пропускат да се възползват от правата си, просто защото не ги знаят. Това са установили адвокатите-доброволци от приемните.

В безплатните приемни за защита на гражданските права преобладават жалбите срещу сметките за парно, за ток и мобилен телефон.

По думите на Ирена Пейкова - координатор - "Общество срещу произвола": "Най-много жалби има срещу топлофикационните дружества и "Топлофикация - София" е номер 1".

"Случаи с изключително завишени сметки за услуга, която не е потребена и много често те подават възражения, жалби, но не получават адекватен отговор от предоставящите услугата и се обръщат към нас за защита пред съд или по друг начин", коментира Наталия Кумпикова - адвокат-доброволец.

Хората трябва да знаят, че е нужно да се действа незабавно, ако заради непогасени сметки получат "заповед за изпълнение" срещу тяхното имущество. Веднага трябва да подадат писмено възражение, защото срокът за това е много кратък - само 14 дни, а често фирмите правят всичко възможно да се възпрепятства подаването на възражения с безброй условия и изисквания.

Потърпевшите непременно трябва да изискат и разписка, която да доказва, че възражението е прието, заведено официално и ще му бъде отговорено писмено. Никакви устни договорки и обещания не важат.

"Много важно е да научат правата и законите си, за да знаят към коя институция да се обърнат и какво да изискват от нея, защото имаме начините, по които можем да се защитим, но за съжаление, още не сме запознати със тях и пропускаме изключително важни срокове, в които е важно да упражним нашите права", категорична е Ирена Пейкова.

Наскоро беше потвърдено, че топлофикациите не могат да имат претенции за неплатени сметки с давност над три години. Хората обаче са убедени, че след този 3-годишен срок задължението им вече е отпаднало, което е погрешно.

Безплатните приемни работят във всички областни градове, а вече се организират и изнесени приемни в други селища при интерес на гражданите, които са се записали на горещия телефон.

Последвайте канала на

1584 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини