Пламен Орешарски: Резервът се увеличи, но се увеличи и дългът

share

"Скокът, за който говори министър Симеон Дянков е в резултат на осъществената емисия на облигации. Тези 2 милиарда лева са предназначени да си платим друг дълг в началото на следващата година", заяви бившият финансов министър Пламен Орешарски.

"Министърът съобщи, че се е увеличил резервът, но пропусна да спомене също, че се е увеличил дългът. Едното върви с другото", така бившият финансов министър Пламен Орешарски коментира казаното от Дянков в парламента за увеличението на фискалния резерв след сделката с облигациите, информира БНР.

"Това не са поводи за хвалба или поне, когато задлъжнява, обичайно е човек да не се хвали. С тази сделка се увеличи и външният дълг, освен вътрешния, който се увеличава през последните 3 години", каза Орешарски.

Той каза още, че пласирането на облигациите е било неизбежно. През последните три години правителството поизхарчи свободната част от фискалния резерв. "Най-голямата част от него остана Сребърния фонд. Добре, че властите осъзнаха, че е авантюристично с изхарчването му да останем без свободни пари", каза Орешарски.

Финансистът обясни, че лихва от 4,25 е по-лоша днес по петгодишни облигации, отколкото 7,5 процента преди 10 години. По думите му е напълно нормално да плащаме по-ниски лихви от Италия, Испания и Гърция. 

Водещи новини

Още новини