Властта, експерти и институции търсят решения за справяне с войната по пътищата

Novini.bg
share

Днес в Резиденция „Бояна” се състои кръгла маса на тема „За мащабни действия срещу войната по пътищата“. Форумът цели да събере различни представители на властта, експерти и пострадали от катастрофи по пътищата, за да се обсъдят решения и начини за спиране на войната по пътищата. Акцент от събитието е и обсъждането и приемането на пътна карта, съдържаща мерки и срокове за справянето с този тежък проблем.

„Войната по пътищата е много страшна, ако не си даваме сметка за това. Аз снощи си направих труда да видя в Украйна да видя един ден от миналата седмица колко жертви има – пет пъти по-малко жертви от тези по пътищата”, заяви председателят на Народното събрание Вежди Рашидов.

„В България усещането за държава отсъства. Усещането за власт отсъства. Усещането за сигурност отсъства. Усещането за активност – министри, които би било добре да са днес тук и да не се води тази глупава война между институциите, отсъстват. България и Румъния отново няма да бъдат в Шенген. Не се съмнявайте, че в Европа четат – има мониторинг за всичко случващо се – за корупцията в МВР, полицаите, които взимат рушвети. Те знаят това, и ние го допускаме от липса на държавност. Крайно време е да се огледаме, да създадем една работеща, функционираща, не воюваща държава”, каза още той.

„Аз съм бесен и се надявам и смятам, че трябва и можем да прекратим войната по пътищата. Бесен съм, защото ежедневно, ежемесечно, годишно по българските пътища се убиват българи повече, отколкото във военен конфликт”, коментира главният прокурор Иван Гешев.

Гешев: По пътищата ни умират повече хора, отколкото във военен конфликт

„Решенията са ясни – те ще бъдат изложени в хода на тази дискусия. Те не са трудни за изпълнение – готови модели има в целия ЕС. Въпреки това това не се случва, защото оставам с впечатлението, че държавата наблюдава безучастно тези процеси”, каза още той.

Според него е дошло време българските граждани да искат държавата да им даде това, което заслужават – сигурност, защита и да не убиват децата ни по пътищата: „Това може и трябва да бъде постигнато тук и сега. Никой не е застрахован да бъде следващият.”

Богдан Милчев, шеф на Института за пътна безопасност, обяви: „Създадохме пътна карта, с която да предизвикаме българското правителство да приеме карта с ясен ангажимент да намали жертвите по пътя. Пътната карта е за две години – в този период трябва да си подредим приоритетите.”

 „Трябва да се вгледаме в дребните детайли, които компетентните органи да вземат решение и да се променят, за да има по-висока степен на превенция”, смята Красимира Филипова, заместник главен прокурор. Тя апелира за предвиждане на по-високи санкции.

Бащата на загиналата млада жена от Шумен: Искаме по-бърза реакция от институциите

 „Конституционният съд не е пряко ангажиран с тази проблематика, но мога да говоря като шофьор, като баща. България вече официално и формално е страна на пълния абсурд по пътищата”, възмути се Атанас Семов, конституционен съдия.

„По света има изключително много работещи решения и ние не искаме да приложим почти нито едно от тях- бездействието е управленско престъпление. Високата смъртност по пътищата е форма на геноцид”, категоричен бе той.

Според него България е държавата в Европа, в която в най-голяма степен властва усещане за безнаказаност: „Ние сме земята на невинните. Една трета от всички проверени водачи са в нарушение.”

Председателят на Българския червен кръст Христо Григоров коментира: „Нито правителството, нито прокуратурата може да решат проблемът, ако ние самите не погледнем вътре в нас. Нека вървим всички заедно напред, защото имаме и право, и отговорност за нашите деца, внуци и нас самите.”

Виолета Комитова, бивш министър на регионалното развитие и благоустройството, смята: „Със старите методи, подходи и начини няма да постигнем резултат. Във всички области трябва да потърсим нов подход, креативност и начин, който е различен от сегашния, защото той доказано не води до добри резултати.”

Венцислав Катинов, служебен заместник-министър на вътрешните работи, пожела ползотворен диалог на участниците във форума.

"Не сме се справили с никакви мерки. Категорично държавата не е постигнала нещо съществено в последните 30 години. Когато стигнем до мерки, ние не можем да ги задържим – всеки иска всяка година да ги променя", заяви Николай Найденов, зам.-министър на транспорта.

Румен Стоянов, кмет на Калофер и председател на Националното сдружение на кметовете на кметства в България, заяви: „Правим среща с всички институции в България. Тези проблеми и други сме представили пред главния прокурор преди две години. Много работа се свърши, но и много остана висяща. Имаме предложение, тъй като сме кметове на кметства извън общинските, и няма средства при нас – когато подадем такъв сигнал, да не минава през общината, защото там винаги имаме спънки.”

Участниците във форума запазиха минута мълчание в памет на жертвите по пътищата.

Водещи новини

Още новини