ГОРД алармира за корупционни схеми около шефа на пътната агенция

share

Нова технология за смяна на пътната настилка е отхвърлена, заради корупционни схеми около шефа на агенция Пътна инфраструктура Лазар Лазаров. Мнението изразиха от Гражданското обединение за реална демокрация ГОРД.

Става въпрос за Лот 22, който включва пътищата Юндола - Якоруда - Разлог и Разлог - Гоце Делчев - Садово. Според председателя на движението Слави Бинев консорциумът от фирми, спечелил търга за Лот 22, е внесъл проект за смяна на начина на строеж на пътя. Новата технология, която се предлагала, била 2 пъти по-евтина, три пъти по-бърза, пет пъти по-качествена и екологична. Шефът на агенция Пътна инфраструктура обаче поставил ултиматум на консорциума, че за подизпълнител трябва да бъде избрана фирмата на кума му, която да строи за 12 евро на квадрат. Така щяло да се строи за 12, а всъщност реалната цена да бъде 5 евро, което по думите на Бинев означава предложената фирма да прибере около 5 милиона лева.

След като консорциумът отказал да възложи поръчката на определения му подизпълнител, новият проект за по-евтин път бил отхвърлен и трябвало да се строи по стария метод. Така загубите за фирмите, спечелили търга, ще бъдат от порядъка на 10 млн. лева, обясни Бинев. Той допълни, че става въпрос за скандална измама и „диктаторът Бойко Борисов трябва да докаже, че няма нищо общо с нея, като уволни някого или започне разследване по случая”.

Водещи новини

Още новини