Доц. Ат. Мангъров за novini.bg: Ваксинирайте децата си с противогрипни ваксини!

булфото/архив/
share

Какви са вирусните инфекции, които върлуват към момента в селищата? Има ли опасност от нови вълни на Ковид? За Ковид или за коронавируси става въпрос при тестването? Разговарям доц. Атанас Мангъров, началник на Детската клиника в СБАЛИПБ „Проф. Ив.Киров” – София - Специализирана болница по инфекциозни и паразитни болести.

Това, което имаме днес като заразяване, няма нищо общо с преживяното преди две години.

Днес върлуват вирусни инфекции, с които всеки от нас се среща поне по два пъти годишно.

Лошото е, че населението ни бързо застарява и средната възраст е над 70 години.
Преди малко ми се обади една жена от Благоевград, на детето й установили с тест коронавирус и тя тръгвала веднага да го докара тук. Питам я защо ще го докарва в столицата? А тя искала била да е в болница. Ето такива са случаите. При нас има не повече от двайсетина души на легла.


Според нашите специалисти, не се очаква нова Ковид вълна.
Вижте, тези случаи са много доходоносни за някои и скоро няма да изчезнат съвсем.
За грипните зарази е най-добре хората да се обръщат за консултации към личните си лекари. При нас те вероятно предстоят, но за момента няма такива случаи.
В момента върлуват вируси, част от които са коронавирусите и те се установяват с тестовете отпреди две години. Това, което установяваме до момента с тях са варинти, на вариантите на вариантите на ковида от Ухан, в който имаше наличие на спайк-протеини.
Сега не говорим затова.

Коронавируси има от край време и те са отговорни за близо 20 на сто от вирусните инфекции.

Сега много хора се оплакват от вирус, който протича с висока температура, болки в гърлото, по ставите и мускулите и трае около 7-10 дни. Не се засяга белият дроб, тъй като няма наличие на спайк-протеина, за който споменах по-горе.

Чакаме да дойде грипа с първите студове, но при положение, че има противогрипни ваксини, бих препоръчал хората да се ваксинират с тях. Аз лично съм ваксиниран. Добре е да се ваксинират децата, защото  грипът протича сериозно и дава усложнения в детска възраст, а понякога те стигат до тежки пневмонии. Ваксините на малчуганите могат да се слагат след 6 месечна възраст.
Колкото до делата, които бяха заведени срещу мен от разни "доброжелатели", прокуратурата установи, че няма данни за извършено престъпление. Написах и пространен отговор да БЛС и те понеже не знаели какво да решат пак са дали документите за проверка в прокуратурата. Т.е. същите материали, по които обвинението вече се е произнесло, пак са попаднали при него, тъй като от съюза не могли да решат какво точно да направят. В момента всички се държат с мен така сякаш нито са яли лук, нито са мирисали на лук.

Водещи новини

Още новини