Доц. Атанас Мангъров за novini.bg: С маските заприличахме на подчинени мечки с халки на носовете

  • 01 юли 2021 16:18

  • 25117
  • 0
Доц. Атанас Мангъров за novini.bg: С маските заприличахме на подчинени мечки с халки на носовете
© булфото/архив/, bgmamma

Защо служебното правителство не отменя задължителното носене на маски? Иде ли нова заразна вълна и ще ни затворят ли пак наесен? Доколко ефективни са строгите ограничителни мерки в борбата с епидемията? Разговарям със специалиста с различно от официалното мнение доц. Атанас Мангъров. Той е началник на обособената "Ковид клиника" в СБАЛИПБ „Проф. Ив.Киров” – София - Специализирана болница по инфекциозни и паразитни болести.

Ако наистина есента ще ни залее нова инфекциозна вълна от К-19 и ще се случи, това, което някои сега ни внушават, то трябва сега да имаме голям процент неимунно население, т.е. хора, които не са се срещали с вируса и не са ваксинирани. В страни като Израел обаче, където имунизирани бяха над 70 на сто от населението, сега заразените с индийския вариант на вируса, са 50 на сто. За мен тези факти казват, че ваксината само предпазва някои да не боледуват тежко. Но засега няма информация, че хора, които са преболедували ковид, са заразени с индийския щам.

Смятам, че у нас вече има много хора с антитела и

дори да дойде нова вълна наесен, то тя ще е по-слаба.

Още от сега виждаме, че започва масирана подготовка за посрещане на нов етап от пандемията. Допускам, че пак ще има затваряне на училища и строги мерки като м.г. Силно се надявам обаче това да не се случи и цялата тази „артилерийска” подготовка да е излишна. Явно на много хора по целия свят им харесва да ги държат несвободни, под контрол и да им насаждат страхове. Заради някакви икономически и чисто лобистки интереси. Безумно е всичко това.

Медицинските факти, известни досега, сочат, че

коронавирусът не става по-смъртоносен.

Вижда се, че броят на случаите намалява. Засега процентът на заразените е под 1 на сто. Хоспитализираните в болниците пък вече имат по-леки симптоми, отколкото бяха преди. Развитието на епидемиологичния процес опровергава тезата, че вирусът се изменя към по-лошо и повече смъртност. Смятам, че лека полека тази пандемия ще затихне, защото ще изчерпи „своят горивен материал”. Т.е. няма да има неимунно население, което да продължи да се заразява при срещи с този вирус.

Ваксинирането не се саботира,

ваксини има достатъчно и всеки, който иска може да го направи. Има една малка подробност – преди да се ваксинира, всеки трябва да подпише информирано съгласие, че е запознат с всички обстоятелства около ваксината и всичко, което би могло да му се случи, е негова собствена отговорност. Казват ни, че трябва да сме отговорни и да се ваксинираме. Но когато го направим и нещо вземе, че ни се случи впоследствие, то никой няма да е виновен затова, освен самите ние. В крайна сметка, това е решение, което всеки индивидуално трябва да вземе. Смятам, че е неетично и не е морално да се правят опити да се налага масова имунизация по административни, икономически и всякакви други методи. Да се предлагат награди, стимули, безплатен интернет и прочее облаги на ваксиниращите се, е много грозно и неправилно.

Многократно съм казвал, че

служебното правителство трябваше да премахне задължителното носене на маски.

Всеки, който иска, може да си слага и по 2-3 маски, но другото е налагане на контрол. Правителствата, не само у нас, а и по целият свят, продължават да опитват да подчиняват хората на своята воля. Заприличахме на онези горки мечки, на които им слагат халки на носовете, за да не забравят, че са подчинени на чужда воля.

Хората трябва да запазят спокойствие,

да се опитват да живеят нормално и всячески да се противопоставят на опитите да ги подчинят, чрез спазване на напълно излишни мерки. Достатъчно е да спазват добра хигиена. Както се вижда няма медицинска обосновка на налагането на крути ограничителни мерки. В онези държави с най-строги ограничения, има най-много новозаразени. Пак ще спомена Израел, където имат 70 на сто ваксинирани, много ограничения преди, а сега пак ги въвеждат. Всичко това показва, че не е този начинът да се борим с епидемията.

Последвайте канала на

Аделина Делийска
25117 0

Свързани новини

Водещи новини