Доц. Атанас Мангъров пред novini.bg: Извращение е децата да стоят постоянно с маски в клас

  • 20 август 2020 10:23

  • 11682
  • 0
Доц. Атанас Мангъров пред novini.bg: Извращение е децата да стоят постоянно с маски в клас
© бнр

Потърсих експерта по инфекциозни болести доц.д-р Атанас Мангъров за коментар на това има ли и какви ще са опасностите от коронавируса през есента, когато учениците започват училище, софиянци се завръщат от летните си отпуски или от родните си места и въобще струпването на повече хора на обществени места, предстои.

Развитието на епидемията от март месец досега върви с равномерни темпове и няма повод за извънредни стресове. Няма нищо притеснително, защото съотношението между направени тестове и положителни такива, е едно и също. Естествено през есента, когато хората започват да се събират по-често и по-продължително в едни и същи помещения, а децата тръгнат на училище и детски градини, ще има повече контакти между тях и хората ще започнат да се разболяват от всевъзможни вируси и инфекции, характерни за по-студените месеци.

Доц. Атанас Мангъров пред novini.bg: Защо лекарският съюз  мери с двоен аршин?

Симптомите на всички простудни вируси са неразличими от тези на коронавируса -

тогава, когато той протича симптоматично. Ако продължим да действаме като досега - да се правят хиляди тестове, то системата ще блокира. Трябва да се върнем към нормалната медицина - хората, които нямат клинични симптоми, трябва да живеят нормално. А заразените, ако не са много болни, да си стоят вкъщи, а останалите да влязат в болница. Но това са неща, които са известни откакто свят светува. Карантинните мерки са излишни.
Ако човек се почувства неразположен, веднага да се обърне към личния си лекар и да поиска преглед. Важно е да си остане вкъщи, защото всички вирусни инфекции, независимо какви са, са самоограничаващи се заболявания и човек затова трябва да си стои няколко дни вкъщи. При усложнения и при преценка на лекаря, пациенти могат да се пращат в болниците. Когато някой много иска да знае дали има коронавирус или не, може да си плати и да го направи.

Д-р Георги Миндов: Проблем е, че хората не могат да бъдат тествани при общопрактикуващите лекари

Дистанционното обучение при учениците не е никакво образование

всеки, който твърди обратното лъже и себе си и останалите. Децата трябва да тръгнат на училище по съвсем нормалния начин като всяка друга година. Единственото много важно нещо т.г. е да се затегнат хигиенните мерки в школата - да има топла вода, сапуни, да е чисто, особено тоалетните, знаете какви са те. Няма как да се постигне пълна изолация при учениците и който твърди, че тя е възможна, сигурно не е ходил на училище. При децата усложненията от това заляване са по-малко възможни, а изграждането на групов имунитет е неизбежно.

Извращение е да карат децата да стоят с маски през цялото време в училище

- така смятам аз. Освен това маските трябва да се сменят на всеки два часа - как ще се постигне това и как ще се отрази на бюджетите на родителите? Не по-малко безумно ми се струва и предложението да се тества всеки малчуган, който вдига температура. Това ще доведе до пълен хаос. Такъв ще настъпи и ако се изпълни намерението МОН да дава възможности всеки директор на школо да взема автономни мерки за предпазване от заразата. Според мен това ще доведе до медицинско - педагогическа самодейност.

Не се страхувам от пандемията,

но се боя от някакви евентуални административни мерки, които могат да се налагат. От началото на тази година от коронавируса са починали близо 500 души у нас. Точно толкова са загинали от автомобилни катастрофи през тези месеци и предходната 2019 година. Е, колко се отказаха да шофират и да пътуват с коли, защото се страхуват?

Последвайте канала на

Аделина Делийска
11682 0

Свързани новини

Водещи новини