Тотю Младенов: Безработицата в страната е 11 %

share

Безработицата в страната засяга 11% от населението на възраст между 15 и 66 години. Близо 16% от хората в селата (118 300 души) и 10 на сто от жителите на градовете (252 400 души) са без работа. Това заяви по време на парламентарния контрол социалният министър Тотю Младенов.

В условията на ниско търсене на труд и свито предлагане на нови работни места се ограничиха възможностите за включване в трудовия пазар на безработни, заяви Тотю Младенов. То допълни, че за намаляване на безработицата се работи по 153 регионални програми, като до края годината по тях ще се създадат над 2000 работни места. През 2012 г. е предвидено включването на 28 000 безработни по различни програми и мерки.

Преди да отиде в парламента Тотю Младенов съобщи, че до 10 дни ще бъде подписано споразумение между социалното и образователното министерство, чиято цел ще е намаляването на младежката безработица, която обхваща 19,4% от хората между 16 и 29 години. Според споразумението, Министерството на образованието ще подава информация за отпаднали от училище деца, както и на тези, които завършват своето образование, за да могат да бъдат включат в програми за квалификация и заетост. Целта е ученици и студенти, които отиват на пазара на труда, до 4 месеца да намират работа или да получават допълнителна квалификация.

Водещи новини

Още новини