Протест срещу изгонването на руските дипломати в Русе и София

bulphoto (архив)
share

Протест срещу изгонването на руските дипломати се състоя тази вечер в Русе, предаде БТВ.

Пред Паметника на свободата се събраха български и руски граждани, които настояват за отмяна на решението за експулсиране.

Москва обмисля скъсване на дипломатически отношения с България

Хората от Русе припомнят, че консулството на Русия има стогодишна история и е в помощ на над 5000 руски граждани от Североизточна България. В протеста се включиха и представители на БСП и "Възраждане".

Участниците определиха изгонването на руските дипломати като безпрецедентно и заплаха за добрите отношения между двете страни.

Протест под надслов "България не иска война срещу Русия" събра пред храм-паметника "Александър Невски" в София недоволни от експулсирането на 70 руски дипломати от България тази вечер.

Организатор на демонстрацията е "Русофили за възраждане на Отечеството".

От там излязоха с позиция, в която определиха действията на правителството като зловредни и прогнозират, че ще нанесат щети на българските народ, икономика, туризъм.

Според тях доказателства за връзки на дипломатите със службите не са били представени.

На протеста присъства и депутатът от "Възраждане" Цвета Галунова, която заяви, че от партията искат държавата да поддържа нормални отношения с Русия, а експулсирането на дипломатите определи като стъпка към късането на дипломатически отношения между двете страни.

Водещи новини

Още новини