Хиляди екозащитници скандираха "Мафия" пред парламента (снимки+видео)

Булфото
share

Стотици протестиращи от коалиция "За да остане природа в България" се събраха пред НДК за шествие, насочено срещу промените в Закона за горите.

Повечето от протестиращите са млади хора, като много от тях са дошли с малки деца. Някои от хората носят ски и сноубордове. Има няколко граждани с превръзки на устата. Много от хората носят български знамена и плакати, на които пише "Лобистите – вън от България", "Кметове – колко ви платиха", "Стига мутроби". Простиращите скандират "Долу Цеко", "Искаме си природата". Има засилено полицейско присъствие, но шествието протича спокойно.

Шествието трябваше да започне в 18.30 ч., но тръгна към 19.15 ч. Броят на протестиращите достигна до над 3000 души по пътя към Народното събрание. Екозащитниците преминаха по бул. "Витоша", покрай президентството, продължиха по бул. 'Цар Освободител" и пристигнаха пред сградата на парламента към 20.30 ч. По пътя един от организаторите на протеста - адвокат Свилен Овчаров, се обърна се обърна към хората с думите: "Скиори, носите ли си ските? А имате ли къде да ги карате?". "Шефът не дава", провикна се в отговор един от участниците в протеста.  "Той иска да караме на жълт сняг", извика друг от участниците. "Спряха ни лифтовете, за да ни изнудват. Какво мислите за това?", попита през мегафона Свилен Овчаров. " У-у-у, мафия. Долу Цеко от Алеко", отвърна множеството.

Пред парламента Тома Белев от природозащитната организация „Зелени Балкани“ обяви пред участниците в шествието: "Утре от 14.00 часа се надяваме Комисията по земеделието и горите в Народното събрание да подкрепи ветото на президента. Нямаше да има това вето, ако не бяхте излезли". Той отбеляза, че Народното събрание трябва да изразява мнението на гражданите. "Днес беше повдигнат въпрос, който не беше обсъждан досега – публична държавна собственост, която е защитена, да могат да строят частни фирми", добави той. Андрей Ралев от "Сдружение за Витоша" каза: "Не може управляващите да събират контрапротест. Това, което решихме, е, че не може трима души, които са поканени в Министерството на земеделието и храните, да представляват всички нас". Според Ралев дискусията трябва да е много по-широка и може да стане чрез интернет.

Организаторите отбелязаха, че днес им е било обещано Законът за горите да бъде качен на сайта на НС, за да може всеки да се запознае с него. Протестиращите скандираха "Мафия" и "Витоша". Малко след 21.00 ч. екозащитниците започнаха да се разотиват.

Припомняме, че по-рано днес на това място имаше митинг и на поддръжниците на промените в Закона за горите.

Шествието на екозащитниците се проведе с разрешение от общината.

Водещи новини

Още новини