Преди Великден Българската агенция по безопасност на храните извършва засилени проверки в обекти за производство и търговия с хранителни продукти. Проверките ще продължат до 8 май.
По време на празниците ще има дежурни служители на Агенцията по храните в цялата страна, а гражданите ще могат да подават сигнали както на регионално ниво, така и на сайта на БАБХ и на горещия телефон 0700 122 99, съобщи за БНР д-р Татяна Николова.
„От миналата седмица в страната са направени 702 проверки и сме установили само един случай, в който неправилно се съхраняват яйца за консумация.“
Агнешкото месо носи здравна маркировка, напомни д-р Николова.
„Когато става дума за месо с произход България – тя е в син цвят. Тази здравна маркировка се намира на етикетчето, когато храната е опакована. Червеният печат означава, че месото не е с произход България.“
Всяко месо от трети страни влиза с ветеринарен сертификат, уточни д-р Николова.
„Препоръчваме на българските потребители да купуват месо от регламентирани обекти.“
Относно призива на фермери да се купува директно от фермите, за да се подпомогне родното животновъдство, експертът коментира, че „си носим риска за купуване на месо, което е без ветеринарен преглед“.
Повечето яйца с български произход не са с бяла черупка, посочи д-р Татяна Николова.
Боите за яйца са с разрешени оцветители, допълни тя.
„Пуснатите на пазара бои за яйца са безопасни“, обясни д-р Николова.
Козунаците и пресните зеленчуци също ще бъдат проверявани преди празниците.