БАБХ извърши 1 800 проверки около Новогодишните празници, проверки текат и в зимните курорти

  • 10 януари 2022 14:13

  • 551
  • 0
БАБХ извърши 1 800 проверки около Новогодишните празници, проверки текат и в зимните курорти
© Булфото архив
Слушай новината

Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) извърши 1 800 тематични проверки в периода от 21 декември 2021 г. до 3 януари 2022 г. включително, във връзка с официалните празници Коледа и Нова година. Обект на проверките бяха предприятия за производство и търговия на храни, складове за търговия на едро и дребно, заведения за обществено хранене, пазари и борси на територията на цялата страна.

Съставени са 7 акта за установяване на административно нарушение и 21 предписания за отстраняване на установени нарушения.

Кирил Петков назначи нов директор на БАБХ

Възбранени и насочени за унищожаване са 17 662 кг храни от животински произход, от които 17 653 кг вследствие на пътнотранспортно произшествие на хладилен камион, поради прекъсване на хладилната верига и риск от замърсяване при претоварване на месото. Възбранени и насочени за унищожаване са и 40 стъклени бутилки маслиново масло, оризово масло и масло от гроздови семки с изтекъл срок на годност.

Най-честите констатирани нарушения от инспекторите по време на засилените проверки са свързани с неправилно етикетиране на храни, нерегламентирано приготвяне и търговия с храни в обект без регистрация съгласно Закона за храните, храни от неживотински произход с изтекъл срок на годност, несъответствия по сградов фонд и оборудване.

Проверките установиха, че като цяло се спазват хигиенните изисквания при предлагането и търговията с храни. Осигурени са подходящи условия за измиване и дезинфекция на работния инвентар, използване на подходящо работно облекло и лични предпазни средства от персонала в обектите.

Кирил Петков назначи нов директор на БАБХ

От БАБХ съобщиха още, че са извършени 210 засилени проверки в периода от 13 до 31 декември 2021 г. включително, във връзка със зимния туристически сезон на териториите на областите Благоевград, Смолян, София град и София област.

Съставен е 1 акт за установяване на административно нарушение относно неспазване на изискванията на Закона за храните и 5 предписания относно несъответствия по сграден фонд и технологично оборудване, необходимост от ремонтни дейности и други.

Проверени са обекти за търговия на дребно с храни, подвижни, временни обекти, обекти с дейност кетъринг, заведения за обществено хранене, вкл. и такива намиращи се на територията на хотелски комплекси, туристически обекти с места за настаняване и/или предлагащи услугата „all inclusive“ и други.

Проверките установиха, че като цяло се спазват хигиенните изисквания при предлагането и търговията с храни. Спазени са условията за съхранение, храните са в срок на трайност и са етикетирани съгласно действащото законодателство. Осигурени са подходящи условия за измиване и дезинфекция на работния инвентар, използване на подходящо работно облекло и лични предпазни средства от персонала.

Агенцията по храните продължава да извършва засилени проверки в зимните курорти до края на зимния туристически сезон.

Мая Йорданова
551 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини