БАБХ: Няма спрени или върнати партиди при експорта на фуражи от България за Русия

  • 18 октомври 2021 19:53

  • 543
  • 0
БАБХ: Няма спрени или върнати партиди при експорта на фуражи от България за Русия
© gettyimages

През цялата 2021 г. до момента българските предприятия извършват редовен износ на фуражи, в т.ч. и към Руската федерация, като няма нито една спряна или върната пратка поради лошо качество, съобщават от Агенцията по храните по повод информация от Руската санитарна служба, че спира доставката на фуражи от България заради занижен контрол у нас.

Износът на фуражи от Българя за трети страни се извършва на база търговски споразумения с разписани критерии за качество и безопасност.

БАБХ спря 200 тона негодни вносни храни от трети страни

При всеки износ за Руската федерация се спазват европейското, българското и руското законодателство, обясняват от Агенцията по храните в отговор на запитване от БНР. Всяка пратка за износ се придружава от ветеринарен сертификат, чрез който контролният български орган дава гаранция, че изнасяният фураж съответства на всички изисквания.

В периода 16 - 19 август руската санитарна служба е извършила дистанционен одит на одобрените български предприятия за износ на фуражи.

В хода на проверката са установени несъответствия само по отношение на някои изисквания на руското законодателство. В резултат на това Руската федерация временно спира вноса на фуражи от 21 октомври до отстраняване на несъответствията.

От българския контролен орган посочват, че след края на проверката през август и до момента вносът на български фуражи в Русия не е спирал и пратки не са връщани.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
543 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини