Калина Константинова: Ще работим за подобряване живота на ромите у нас

Булфото
share

Вицепремиерът по ефективното управление Калина Константинова се срещна с представители на ромската общност у нас по повод Международния ден на ромите – 8 април. Като председател на Националния съвет за сътрудничество по етническите и интеграционните въпроси тя бе домакин на срещата, провела се в Министерския съвет, на която поздрави ромската общност за празника и изрази почит към жертвите от този етнос по време на Холокоста. 

Калина Константинова изрази надежда мерките в Стратегията за приобщаване на ромите да не останат единствено на хартия, а да се постигнат реални резултати, които да подобрят живота им. 

Кирил Петков поздрави ромската общност

Искаме да имаме един истински работещ план, който да изпълним с ентусиазъм, заяви Константинова. 

На срещата присъстваха и народни представители от различни групи, които също изразиха политическа воля за работа в тази посока. 

Радев: Интеграцията в обществото изисква достъп до качествено образование

Обръщения към присъстващите направи 17-годишната Вирджиния Атанасова от Шумен.

На този ден ромите казват "не" на дискриминацията и "не" на войната. Трябва да се приемаме такива, каквито сме, да бъдем толерантни и съпричастни. Нека бъдем единни, призова тя. 

Вицепремиерът Калина Константинова връчи грамоти на организациите, участвали активно в процеса на разработване на политиките до 2030 година за равенство, приобщаване и участие на ромите, както и за запазването на културната идентичност и насърчаване на все по-активната роля на ромската общност в обществения и политическия живот на страната.

По време на дискусията граждански организации представиха свои успешно реализирани практики през изминалата година на регионално и национално ниво. На събитието присъстваха представители на Световната банка за България, на УНИЦЕФ за България и на други институции. 

Водещи новини

Още новини