Рекордното топене на морския лед в Антарктика най-вероятно се дължи на глобалното затопляне

  • 20 май 2024 22:46

  • 2648
  • 4
Рекордното топене на морския лед в Антарктика най-вероятно се дължи на глобалното затопляне
© Gettyimages

Рекордното топене на морския лед, измерено в началото на 2023 г. в Антарктика, би било „изключително малко вероятно“ без глобалното затопляне, сочи проучване на британски учени, съобщава БТА.

Глобалното затопляне, дължащо се на човешката дейност, доведе до „умножаване по четири“ на риска от възникване на това явление, което преди имаше шанс да се случи само „веднъж на две хиляди години“, изчисляват учени от Британския антарктически институт (British Antarctic Survey).

През 2023 г. максималната площ на морския лед, който се топи през лятото и се запълва през зимата, е била с близо 2 милиона квадратни километра по-малка от средната за нормална зима. Това е намаление, което се равнява на четири пъти площта на Франция, припомнят британските учени.

Ускореното топене на антарктическия лед забавя драматично циркулацията в световния океан

Това топене няма пряко въздействие върху морското равнище, тъй като морският лед се образува чрез замръзване на солената вода, която вече присъства в океана. Намалената площ на леда обаче означава, че крайните части на ледената шапка - гигантската маса, която покрива Антарктида и съдържа достатъчно прясна вода, за да предизвика катастрофално покачване на океаните, ако се разтопи - са подложени на пряка атака от вълните.

Освен това, белият леден блок отразява слънчевите лъчи повече от по-тъмния океан - изчезването му по този начин подчертава глобалното затопляне, тъй като по-малко лъчи се отразяват обратно в космоса.

Доскоро размерът на антарктическия морски лед беше относително стабилен, въпреки силните годишни колебания - за разлика от Северния полюс, където топенето е много отчетливо от 1970 г. насам.

Но рекордът от 2023 г., след седем последователни години на по-силно от нормалното топене, илюстрира началото на тенденция на намаляване и в Антарктика.

Възможността за наваксване на морския лед през следващите години също е анализирана в проучването, публикувано в списание Geophysical Research Letters.

„Дори след 20 години ледът не се връща напълно към първоначалното си ниво“, каза Рейчъл Даймънд, научен ръководител на изследването. Според нея това означава, че „средната повърхност на морския лед около Антарктида все още може да остане относително малка в продължение на десетилетия“.

„Въздействията ще бъдат дълбоки, включително върху регионалните и глобалните климатични условия, както и върху уникалните екосистеми на Южния океан, включително китовете и пингвините“, каза съавторката Луиз Симе.

Това масивно топене доведе до рекордна смъртност през 2022 г. и 2023 г. сред новоизлюпените в колониите от императорски пингвини, поради липсата на морски лед през лятото, който да поддържа първите им стъпки и така да им осигури достатъчно време за развитие на водоустойчивите им пера.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
2648 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар

2024.05.25 | 05:51

4
❤️ Г­о­­­р­­е­­щ­и­­ ­­м­­о­­м­­и­­­ч­е­т­а­­­ ­­в­и­­­ ­­­о­­ч­а­­к­­в­­­а­т ­­­-­ X­­­1­­8­.­­­F­­­U­­N
Гост

2024.05.21 | 09:34

3
В този сайт има глобално захлаждане, защо се топят ледовете?!
баба

2024.05.21 | 00:20

2
Не ,от л айната които забърка Путин.Всеки взрив отделя вредни вещества....

2024.05.20 | 23:56

1
Е ама с това глобално затопляне нямате спирка, има ли още някой да ви вярва!

Добави коментар

Водещи новини