Кастрацията е решението на проблема с бездомните кучета, смята Бойко Георгиев

share

В съвместната работа на ветеринари и Столична община е ключът към решаване на проблема с безстопанствените кучета. Това заяви пред камерата на TV7 председателят на Българската асоциация на ветеринарните лекари за дребни животни Бойко Георгиев.

Председателя на БАВЛДЖ изрази недоумението си защо досега Столична община не е потърсила ветеринарното съсловие за помощ при справянето с проблема с бездомните кучета по софийските улици. В град, в който има над 200 ветеринарно-медицински практики, където ежедневно се извършват десетки кастрации, не разбирам защо общината не се е обърнала към нас. А рецептата за справяне с кризисната ситуация е поголовна кастрация на всички безстопанствени кучета, като за това се използва съществуващата досега база от кабинети, заяви Георгиев.

Според министър Мирослав Найденов, трябва да има промени в Закона за защита на животните. По неговите думи Йорданка Фандъкова ще се справи с наболелия проблем на софиянци. Не може решението дали някое куче е агресивно да бъде взимано от комисия от природозащитници, тъй като те нямат необходимото образование за това, а имат и лични интереси. Тези решения трябва да се взимат само от ветеринарен специалист, заяви в "Гореща точка" министърът, като уточни, че вече са готови текстовете от закона.

Водещи новини

Още новини