„Волгин и Искра Баева си говорят за… свободата“

Getty Images/Булфото (архив)/Novini.bg
share

Спрели били Спутник и RT, видите ли, и това е краят на свободното слово по света. Бият тъпаните, крещят за „свободата“ на словото, събудени калинки от сън дълбок се пробудили. 

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 13596

Интересно за коя „свобода“ иде реч в главите им… За свободата в любимата им россия? В която от години затварят медии, брандират ги като „чуждестранни агенти“, а след това ги закриват. Тази ли „свобода“? 

Или свободата да затваряш инакомислещите в затвора?

Или да унищожаваш опозицията?

Или да тровиш неудобните?

Къде бяха плачливите гласчета и защо се сетиха да надуят гайдата сега, ревейки за путинската пропаганда? Защо не се обадиха досега за случващото се в любимата им россия? 

Човек ще рече, че са били слепи и глухи, изведнъж прогледнали. 

Звучат ми като оплаквачки за „свободата“ на словото през 1939 г.: „Ах, защо не ни давате да слушаме радиото на Третия райх? Ами „другата гледна точка?“

Прочетете и поста на Огнян Минчев, който е преподавател по политически науки в СУ:


Слушам "Политически некоректно". Просълзих се - ей така, в събота по обяд. Волгин и Искра Баева си говорят за ... свободата. Тъгуват малко. Едни лоши хора, на които Волгин отказа да каже имената, се възползвали от неприятната ситуация между Русия и Украйна и искали да наложат цензура. 

Не искат да празнуват 3 март. Как така - ами свободата? Ами свещеното право на плурализъм, на различно мнение, на безграничен достъп до информация... 

Бъркам си в ухото да не съм оглушал нещо, да не би да халюцинирам... Няма грешка - Волгин и Баева защитават свободата. 

Волгин, който за две десетилетия ежедневна стръвна пропаганда и манипулация по общественото БНР не е поканил нито един човек на различно от своето мнение. Нито един! 

Само великодържавна агентура, само великодържавна пропаганда - без изключение. 

Баева, която успя за дълги години да проконтролира чрез Исторически факултет списването на основните учебници по история за училищата и старателно да ги почисти от какъвто и да е намек за престъпленията на комунистическия режим в България. 

Благодарение на Баева и на още двама-трима като нея днес три поколения млади българи не знаят буквално нищо за комунизма. Освен това, което са чували от родителите си, от бабите и от дядовците си... 

Тези двамата се жалват, че в обществото има гласове, призоваващи да се ограничи великодържавната пропаганда на кремълския агресор в България. И кои са тези гласове? Баева знае - тя ще каже. Това са гласовете, които се отричали от миналото си. Защото искали да се възползват от настоящето. И какво им е миналото? Като на всички други до 1989 г. Време, в което никой не е имал избор да бъде това, което желае. Да говори това, което мисли. Да работи това, за което има качества. Време, в което всеки един от нас беше собственост на държавата и нейната болшевишка идеология. 

Ето, тези двамата днес говорят по Националното радио за свободата. 

Знаете ли, радвам се, че им се наложи да говорят за свободата. Защото когато един комунист и един великодържавен империалист си говорят за свободата, това означава, че земята гори под краката им. Когато те са на власт, те никога не споменават свободата. Никога!“
 

 

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 13596

Водещи новини

Още новини