Байдън засилва военното присъствие на САЩ в България?

Getty Images (архив)
share

Президентът на Съединените щати Джо Байдън обеща, че страната му ще предостави допълнителна военна помощ на членовете на Северноатлантическия договор (НАТО) в Централна и Източна Европа на фона на опасенията за увеличения брой на руски войски близо до границата ѝ с Украйна.

Това посочи в петък Аста Скайсгирите - съветник на литовския президент Гитанас Науседа след проведения в четвъртък конферентен разговор на американския президент с държавни глави и правителствени ръководители на европейските държави от източния фланг на НАТО.

Радев в конферентен разговор с Байдън и държавни глави на страни от Б-9: Обсъдиха конфликта Русия-Украйна

Скайсгирите сподели пред репортери, че страните, които могат да разчитат на такава помощ, са Литва, Латвия, Естония, Полша, Чехия, Словакия, Унгария, Румъния и България.

В тези страни са възможни допълнителни елементи за увереност и допълнителни военни способности, добави той, цитиран от БНР.

По-рано тази седмица Байдън обяви, че участие на САЩ в потенциален военен конфликт в Украйна "не е вероятно", но подчерта, че Вашингтон ще помогне на Киев за укрепване на отбранителните си способности, ако е необходимо.

Водещи новини

Още новини