Изчезналият доставчик на тестове за учениците с първи коментар

Getty images
share

В онлайн обучение остават децата, чиито родители са против тестването, както и учениците в 15 области, за които се оказа, че няма тестове. Причината за липсата на доставки по думите на министъра на здравеопазването Стойчо Кацаров. Той уточни, че един от доставчиците е подписал договор и е изчезнал. 

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32991

На посочения адрес не беше открит представител на фирмата. По-рано през деня по телефона оттам заявиха, че изпълняват договорените срокове. Фирмата-доставчик e трябвало да осигури 200 хил. теста. По думите на министъра на образованието проф. Николай Денков тестовете е трябвало да бъдат в склада в с. Лозен в понеделник, предаде БТВ.

Няма достатъчно налични тестове за антитела

„Ние нямаме пряк контакт, тъй като поръчките се правят от друго министерство. Както обясни министър Кацаров вчера, те са направили една много по-голяма поръчка за 1 млн. и 460 хиляди. Ако те бъдат осигурени в следващите дни, ние ще имаме тестове за един месец“, обясни проф. Николай Денков.

От Министерството на здравеопазването отговориха писмено: „Стойността на двата договора е 1 468 000 лв. Министерството на здравеопазването не е превеждало авансово средства. 

Още 86 хил. теста, в рамките на втората обществена поръчка, бяха доставени на Министерството на образованието и науката от здравното ведомство. Новата пратка ще бъде разпределена в четири области – Пловдив, Бургас, Русе и Враца. Веднага след като МЗ получи щадящи тестове, същите се предоставят на МОН по утвърдена процедура. 

На този фон над 40% от родителите на ученици от 1. до 4. клас не подкрепиха тестовете, като условие за връщането им в клас. 20 на сто от родителите на децата в столицата не пожелаха тестване два пъти в седмицата. Като Гергана и Йорданка.

„Нека отмине големият бум на заболеваемостта, няма нужда да стресираме децата, нито да вменяваме на учителите допълнителни дейности. Второ – качеството на събирания тест не смятам, че ще е добро“, коментира пред БТВ Гергана Райкова, родител на първокласник.

„Децата не са съгласни с тези тестове, представят си, че е нещо страшно. Бях навита на варианта да си ги правим вкъщи”, допълни Йорданка Янкова, родител на второкласник и дете в 4. клас.

 

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32991

Повече за Коронавирус

Водещи новини

Още новини