Иван Хиновски за novini.bg: Сметките ни за топло и светло ще поскъпнат с около 20 на сто в началото на 2022 г.

булфото
share

Нашите прогнози са, че за втората половина на отоплителния сезон, т.е. в началото на  2022 г. сметките на битовите потребители ще поскъпнат с около 20% в сранение с предходни месеци. Това каза Иван Хиновски в разговара ни. Той е един от признатите като най-добри специалисти в структуроопределящия отрасъл. Енергийният експерт Иван Хиновски има над 40-годишен опит в управлението на енергетиката. Бил е Изпълнителен директор на НЕК, директор в Енергопроект и член на Съвета на директорите на АЕЦ "Козлодуй". В момента е председател на Българския енергиен и Минен Форум /БЕМФ/ и директор „Маркетинг“ в енергийната консултантска компания ПроЕкоЕнергия. Той бе депутат от квотата на ИТН в състава на 45-то и 46-то НС и председател на парламентарната енергийна комисия.

Настоящата криза беше очаквана и първите ластовички - предвестници за нейната поява, бяха повишените цени на фючърсните сделки за природен газ в началото на тази година, на която борсите не реагираха ентусиазирано и кризата започна да се задълбочава. Това съвпадна в голяма степен и с ограничения на доставките на природен газ от Русия. Допълнителен фактор бе и  повишеното търсене на природен газ и съвкупно така се стигна до повишаване на цената на природния газ, паралелно с цената ан еленергията, която също се дължи на икономическото оживление в Западна Европа и света. Така всичко това доведе и до световна енергийна криза, наред с всички останали неблагополучия за обществата. Ние сме част от общия европейски икономически механизъм и няма как да не ни се отрази и на нас.

Специфичното за България е, че ние сме в най-тежка ситуация, защото във всички останали страни има действащи парламенти, които правят промени в нормативната база на енергетиката и позволяват маневри, свързани с цени и норми за компенсация. Докато ние не можем да направим нищо. Това е най-тежкият удар върху българската икономика - не можем да променяме нищо. Това се отразява до такава степен, че дори КЕВР, който може да приложи компенсации, както и решението на МС да прехвърли част от печалбите на големите дружества към индустрията, се оказа, че не е толкова лесно и не може да се случи, защото консолидираният бюджет на БЕХ изяжда в голяма степен „свръхпечалбата” на АЕЦ Козлодуй. Така че не е ясно дали БЕХ в края на годината ще излезе на печалба. Нашата оценка е, че ние

нямаме компенсационни механизми, които да използваме по време на криза.

Високите стойности на цените на борсата прехвърлят своето влияние върху мрежовите услуги на операторите, което ще се отрази през 2022 година пряко върху цените както в бита, така и в индустрията. Управляващите по време на 43-то НС имаха глупостта да предложат снабдителите на еленергия на регулирания пазар да я купуват не от обществения пазар на по-ниска цена, а от борсата „Ден напред”. Това значи, че тяхната енергия ще се калкулира по тази висока цена. Тогава бе приложен абсурден модел – за регулирания пазар да се купува енергия от свободния пазар. Въз основа на направеното преди, нашата прогноза за цената на еленергията както за бита, така и за индустрията е, че през следващата година цената ще скочи минимум с 20%.

Ударът върху битовия потребител ще е двоен, защото той от една страна ще плаща скъпа топлинна енергия, наложена от скъпия природен газ, а от друга – ще плаща през следващата година и по-скъпа еленергия.

Ние, от ИТН, настояваме спешно правителството, въпреки своите ограничения по статут, от 1-ви ноември да намери начин най-бързо да промени механизма за работа на регулирания пазар. Снабдителите на еленергия за бита да не купуват от свободния пазар скъпа енергия, а директно от НЕК на регулирана цена, която е много по-ниска от пазарната. На мрежовите регулатори да им се разреши поне временно за 6 месеца, докато мине кризата, да купуват от регулиран пазар, защото това ще спомогне в голяма степен за намаляване на натиска върху цените.

Бавно се развиваме не само по отношение на борбата с Ковид, но и в енергийната сфера. Вижте съседна Гърция – там променят закони за работа на борсата и продажбите на енергията. Ние тук нищо не можем да направим, защото нямаме парламент.

Анализите ни показват, че ще има успокояване на пазарите след средата на 2022 година. Нашата енергийност има висок компонент от хидроенелгетиката и у нас някъде в началото на май започват т.нар.високи води и в микса влиза повече от компонента на по-евтината хидроенергия. Това, сопред мен, ще доведе до намаляване на цените, но пък преди това те ще са високи, както вече казах.

Българинът винаги е гъвкав и успява да се справи в трудни моменти. 20% по-високи сметки са наистина стряскащи, но не и непреодолими за повечето потребители. Но е крайно време държавата да се задвижи по Наредбата за енергийно уязвимите домакинства. Тя предвижда да се помага на семействата, които са в нужда, чрез преразпределение на фондовете за енергийно подпомагане. С колегите ми от ИТН, скоро ще представим нашата енергийна програма. Ще предложим интересни и важни за страната и гражданите проекти в енергетиката.

Водещи новини

Още новини