Д-р Иван Хиновски за novini.bg: В енергетиката има управленска, а не технологична криза

  • 13 октомври 2023 14:32

  • 1869
  • 0
Д-р Иван Хиновски за novini.bg: В енергетиката има управленска, а не технологична криза
© булфото /архив/, ИТН

Разговарям с енергийния експерт д-р Иван Хиновски, който има над 40-годишен опит в управлението на енергетиката. Бил е Изпълнителен директор на НЕК, директор в Енергопроект и член на Съвета на директорите на АЕЦ "Козлодуй". В момента е председател на Българския енергиен и Минен Форум /БЕМФ/ и директор „Маркетинг“ в енергийната консултантска компания ПроЕкоЕнергия. Той бе депутат от квотата на ИТН в състава на 45-то и 46-то НС и председател на парламентарната енергийна комисия.

- Г-н Хиновски, според вас имат ли основание протестите на енергетиците и миньорите, които днес обявиха, че вдигат блокадата на АМ „Тракия” и че започват ефективни стачни действия?

- Хората, които протестират са умни българи и не се заблуждават относно бъдещето на тяхната работа. Но се бунтуват заради неяснотата, на която ги обричат политиците и която засяга и техните семейства. Не им се казва нищо разумно, рационално, не им показват конкретни планове и проекти за преустрояването им. Те просто искат сигурност и яснота за живота си.

- От 2009 година се говори за закриването на въглищните мини, защо нито едно правителство досега не направи нещо за тези хора от областите Стара Загора, Перник и Кюстендил?

- Мините към момента не работят на пълен капацитет по простата причина, че няма такова натоварване на системата. Но при определени обстоятелства, при които би възникнал недостиг на достатъчно възобновяема енергия, тези рудници ще бъдат натоварени максимално. Особено при голямо натоварване, тези съоръжения дават доста сериозен експорт на електроенергия. При такъв вариант българските електроцентрали биха доказали своята икономическа конкурентоспособност. Питате ме какво ще стане с работещите в мините, ако те бъдат закрити. Това е много тежък проблем, много критичен преходен период за тези работещи. В изброените райони биха могли да се направят други производства, други индустрии.

Според мен обаче тези наши централи ще продължат да работят поне до 2038 година.

- Какво бихте казал на протестиращите, ако имате такава възможност?

- Трябва да има време за протести, но да има и за отговорност към нацията. Идва зима и без въглищните централи могат да настъпят тежки катаклизми в енергетиката и икономиката на страната. Да си запазят енергията за по-късен период, ако са отговорни към домакинствато и хората. Ако тази зима спрат „Марица Изток” и Бобовдол във време, когато е спрян и един от блоковете на АЕЦ „Козлодуй”, всички ще стоим на тъмно и студено.

- Не е ли твърде солено за държавата ни да продължим да плащаме прескъпо за въглеводородните емисии, с които ни нагърби ЕК?

- Скъпо ни е, разбира се. Смятам, че на територията на „Марица Изток” е важно да се направи рационална разумна алтернатива за развитие на индустрия, както вече споменах. Една част от тях могат също да са енергийни като се премине към безвъглеродно производство на електроенергия от биомаса, фотоволтаици и др.. Абсолютна илюзия е обаче да се смята, че тези алтернативи ще имат същото влияние в дела на производство на еленергия. Тенденцията е да се върви към все повече възобновяеми производства, т.нар.”разпределено производство” –

всички граждани хем да произвеждат еленергия, хем да я потребяват.

Бъдещето върви към „производител – консуматор”. Все още в нашето законодателство няма нормативна формулировка затова, но в някои европейски държави то вече е факт.

- Ще обясните ли повече за това ноу-хау, непознато за повечето хора по нашите земи?

- Това значи, че от големите централизирани производства на електроенергия, ще преминем към малки и частни като например покривните инсталации, малките биомасни инсталации, каквито са хит в Индия например. Там в общините се правят такива съоръжения, отглеждат се специални растителни култури, които не отделят емисии при изгаряне. Това е една от възможните алтернативи.

- През тази зима ще бъде ли по-скъпо отоплението за битовите потребители?

- На „Топлофикация София” й беше отнето комплексното разрешително и аз не зная как ще работи през зимата.

Най-вероятно ще трябва да плаща големи глоби, но топлоенергията има рискове да бъде драстично увеличена, тъй като ще премине изцяло на основа на еленергия. Това дружество е едно от най-големите в държавата, то има еквивалент около 1500 мегавата еленергия.

- Как най-синтезирано бихте определил кризата в енергетиката?

- В енергетиката има управленска, не технологична криза. Благодарение на невежеството на няколко от министрите на енергетиката през последните 6 години, този стратегически държавен сектор бе доведен до безпътицата. Затова затънахме в енергетичен мрак. Иначе самата енергетика е конвенционална, в нея работят много способни хора, професионалисти и експерти. Но липсата на добро управление, на алтернативно развитие на нови, модерни форми доведе до кризата, която наблюдаваме в момента.

- Този структуроопределящ сектор няма ли добра национална стратегия, с каквато разполагат всички нормални държави по света?

- Ние нямаме никаква национална стратегия.

Тук се работи по метода „проба-грешка”. Направи се нещо, ако не работи, се компенсира с друго, което е още по-зле.

Не развиваме умно и прогресивно отрасли в нашата енергетика с мисълта, че това ще е устойчивото бъдеще. Много примери могат да се дадат за липсата на ясна стратегия за нашето и на потомците ни бъдеще.

- Читатели ми поръчаха да ви питам как така мнозина, които влязоха бедни в управлението на енергетиката, впоследствие се оказаха приказно богати за нашенските стандарти?

- В енергетиката има няколко проекта, за които се смята, че са развъдници на корупция. Един такъв например е АЕЦ „Белене”, има и няколко газови разработки, за които от самото начало се твърдеше, че са направени с цел обогатяване на единици. Не е ясно и каква е възвращаемостта за „Турски поток” и т.н..За всичко това отдавна се говори, но са недоказани твърдения с конкретни факти и документи. За целта трябва да се направят пълни одити на големите енергийни дружества и аз обещавах това, когато се кандидатирах в политиката. Но…в нея влизат хора, които замазват корупцията, а не я разобличават, за съжаление.

Последвайте канала на

Аделина Делийска
1869 0

Свързани новини

Водещи новини