Пожар унищожи 95 процента от растителността на блатото "Кайкуша"

Булфото (архив)
share

Пожарът на 14 септември унищожи над 95 процента от растителността на блатото "Кайкуша". Поради сериозното засушаване тази година, блатото напълно е пресъхнало през лятото. Огънят бързо се е разпространил и е обхванал целия тръстиков масив на защитената местност. Това съобщиха от пресцентъра на Изпълнителната агенция по горите /ИАГ/.

След оглед на мястото от експерти в дирекцията на Природния парк "Персина" не са били установени загинали от пожара едри животни. Гнездовият сезон е приключил, а поради пресъхването на блатото по-голямата част от водолюбивите птици и бозайници са се преместили към съседните влажни зони по Дунав.

Основните щети са по растителните съобщества, дребните бозайници и безгръбначните, които не могат да избягат от бързо разрасналия се пожар. Част от тях е възможно да са се спасили и популациите им да се възстановят през следващите години благодарение на влажната почва и гъстите коренища от тръстика. Тръстиковите масиви ще се възстановят след една-две години, но следващата пролет птиците, гнездящи в тръстиката, няма да имат подходящо местообитание.

От пожара е засегната и част от туристическата инфраструктура, за която ще е необходимо възстановяване.

По първоначални данни пожарът в ПП "Персина" е причинен от аварирала земеделска техника, уточняват от ИАГ.

Блатото "Кайкуша" е обявено за защитена местност през 1978 г., с цел опазване на неговата екосистема. Общата му площ е 1554 декара, като цялата е заета от тръстикови масиви.
 

Водещи новини

Още новини