БАН: Няма връзка между днешните трусове в Италия и у нас

share

Ефектите от земетресение като днешното могат да доведат до паника. Казвали сме, че трусове с подобен магнитуд могат да се случват до месец след главния трус.

Това каза пред БНТ ръководителят на секция "Сеизмология" в Геофизичния институт към БАН доц. Емил Ботев по повод днешното земетресение с магнитуд 3,8 по скалата на Рихтер с епицентър на 30 км западно от София, в района на Перник.

Той успокои, че честотата се разрежда. "Трендът е към затихване, но до месец може да има още трусове. Хората не трябва да се притесняват", каза сеизмологът.

Той коментира и слуховете за евентуална връзка между днешните земетресения в Италия и у нас. "Огнището в Италия очевидно ще продължи да бъде активно. Земетресението в Италия е на друга честотна вълна. Предаване на напрежение може да има само през съседни сеизмични зони. Съседна на Пернишката е Софийската зона, а там не се наблюдава напрежение. И на теория, и на практика, не може да има връзка между трусовете в Италия и у нас", категоричен бе доц. Емил Ботев.

Водещи новини

Още новини